Vedik Astrolojide İlişki Sorunlarının 8 Temel Göstergesi

İlişkiler söz konusu olduğunda vedik astroloji sadece doğum haritasını değerlendirmez. Doğum haritasının yanı sıra navamsa (D9) haritasını da değerlendirir. Doğum haritasını bir ağaç gibi düşünürsek navamsa haritası ağacın meyveleridir. Heybetli ağacın meyvesi az olabildiği gibi bodur bir ağacın meyvesi bol olabilir. Navamsa haritası nihai sonuca, yani meyveye daha odaklıdır.  


İlişkiler, doğum haritasındaki 7.evin ana konusudur ama evlilik söz konusu olduğunda 7.evden başka evliliğin bir aile kurma amacını taşıması sebebiyle ve aile, sülale manasına gelen 2.ev;  evliliğin manevi bir kazanç olması itibariyle 11.ev de söz konusudur. Bu sebeple evlilik zamanını tahmin etmek için 2, 7 veya 11. evin veya bu evlerin yöneticilerinin tetiklendiği gezegen dönemleri (daşalar) ve transitler kullanılır. Fakat bir doğum haritasının ilişkilerle ilgili temel sorunları varsa bu daşa ve transitler sonuç vermeyebilir ya da istikrarsız sonuçlar verebilir.


İlişkilerde sorunları işaret eden astrolojik göstergelerin en önemli sekiz tanesi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki göstergelerin hiçbiri tek başına ilişki kurma veya evlilik yapma ihtimalini sıfırlamaz. Aynı etkiler hem doğum hem de navamsa haritasında geçerliyken istikrarlı ilişki ihtimali azalırken navamsa haritasında bu tip zorluklar olmaması istikrarlı ilişki ihtimalini artırır. 


Aşağıdaki göstergelerden en azından biri uzun yıllar evli birçok insanda mevcut olabilir. Hiçbir ilişkinin mükemmel olmadığını düşünürsek birçok insan az sorunlu ilişkisini sürdürme eğilimindedir. Bahsedilen etkilerden iki veya daha fazlasına sahip olmak ilişkiyi sürdürme zorluklarını da artırır. 


1) 7.evde yerleşmiş Kuzey Ay Düğümü (Rahu)

Yabancı, ayrıksı, sıra dışı, tutkulu manasına gelen Rahunun 7.evde olması ya ilişkiyi ya da partneri sıra dışı zeminlere taşır. Partnerin istikrarsız bir hayatı, gelgitli duyguları olabilir. Bu durum ilişkiyi de gelgitli yapabilir. Bir küs bir barış giden ilişkiler 7.ev rahusunun başının altından çıkabilir. 


7.ev Rahusu yabancı kökenli eşi veya daha önce başından evlilik geçmiş bir eşi de gösterebilir. Eski astroloji metinleri yabancı veya boşanmış birini eş olarak kabul etmenin tabu olduğu yıllara ait olduğu için bu durumu da sanki ‘zararlı’ gibi değerlendirebilir ama bilakis, zorlu bir ilişkidense yabancı veya boşanmış biriyle ilişki birçokları için özellikle tercih bile edilebilir. 


Her türlü Rahu zorlukları için kedi beslemek ve evin ana giriş kapısının arkasına tavuskuşu tüyü asmak reçeteler arasındadır. 



2) 7.evde yerleşmiş Güney Ay Düğümü (Ketu) 

Kayıtsız, isteksiz manasına gelen Ketunun 7.evde olması ilişki kurmaya arzu duymama, olası ilişkileri sabote ederek ilişkiden kaçınmaya sebep olabilir. Bu durumu geçmiş yaşamlarla açıklayan vedik astroloji, geçmiş yaşamlarda kişinin çok ilişki yaşadığı ve artık ilişkilerden sıkıldığını söyler. Bazen bu durum partnerin mizacı gereği böyledir. Kişinin hayatına isteksiz, ilgisiz, ketum partnerler getirebilir.


Uzak mesafe ilişkileri de 7.ev Ketusunda rastlanabilir. Partnerin uzun yol kaptanı olması, çok seyahat etmesi, ücra yerlerde görevde olması, gurbette olması gibi fiziksel olarak partnerle yakınlığı engelleyen durumlar da olasıdır. 


Ketu’nun sebep olabileceği sorunlar için evsizlere, sokakta kalmışlara yardım edilmesi önerilir. Evde veya dışarda köpek beslenmesi veya köpek barınaklarına yardım yapılması da uygundur. 



3) 1., 5., 7., 10.evdeki Satürn 7.eve görünüm yaparak stabil ve uzun süreli ilişki kurmayı geciktirebilir. Bu bir engel değil, sadece gecikmedir. 7.eve görünüm yapan Venüs, Jüpiter gibi şanslı gezegenler bu gecikmenin etkisini azaltır. Bu durum bazen de partnerin özellikleriyle belirir. Partner, Satürnyen, yani ciddi, çalışkan, olgundur. Partnerle beş yaştan fazla yaş farkı da olabilir. Partnerler arasında sosyoekonomik statür farkı da belirgin olabilir. 


Bu tip Satürn’e sahip kişiler ilişki içinde artı yönde de eksi yönde de yaptıklarının karşılığını muhakkak alırlar. Karmanın gezegeni olan Satürn, partneri aldatmak, üzmek gibi davranışların bedelini ağır ödetebilir. Aynı şekilde partnere değer vermeyi de ödüllendirir. 


Yükselen burcu Boğa, Terazi, Oğlak veya Kova olanlar Satürn’ün doğal taşı olan mavi safirden veya lapis lazuli gibi lacivert renkli doğal taşlardan faydalanabilir. Satürn’ün negatif etkilerini azaltmak için muhtaçlara yardım ve Cumartesi günleri az yiyecek tüketmek, vejetaryen beslenmek önerilir. 



4) 1., 4., 7., 12. Evde yerleşmiş Mars 7.eve görünüm yaparak partnerle gerginliği artırabilir. Partnerle sık sık tartışabilir veya gergin, sinirli, huysuz partnerler verebilir. Emniyet, ordu mensubu, sporcu partnerler de mümkündür. 


Vedik astrolojinin meşhur Mars Baskısı da bu yerleşimlerden kaynaklanır. Kişinin partnerinin de Mars Baskısına sahip olması, iki negatiften bir pozitif çıkarır ve ilişkilerdeki gerginliği azaltabilir. Örneğin birinin 7.evde Marsı varken diğerinin 12.evde Marsı olması her ikisinde de Mars baskısı var demektir ve bu durum aralarındaki gerginliği azaltır. Çiftlerden birinde Mars baskısı varken diğerinde olmadığı durumlarda uzlaşma zora girebilir.  


Mars tipi sorunları bertaraf etmek için bol fiziksel aktivite yapılması, emniyet/ordu mensuplarının yararına derneklere yardım edilmesi, kan bağışlanması önerilir. 



5) Vedik astrolojide bütün gezegenlerin Rahu ve Ketu'nun çizdiği aksın bir tarafında kalmasına Kala Sarpa ismi verilir. Düğümlerin hangi evlerde olduğunun bir önemi yoktur. 


Kala, zaman demektir. Sarpa ise dolanmış bir yılandır. Zamana dolanmış bir yılan anlamına gelen Kala Sarpa, bazı şeylerin gerçekleşmesini geciktiren bir etkiye sahiptir. Rahu'dan Ketu'ya doğru saat yönünde ilerlemeniz durumunda hiçbir gezegenle karşılaşmıyorsanız (ya da tam tersi, Ketu'dan Rahu'ya saat yönünde ilerliyorsanız tüm gezegenlerin üzerinden geçiyorsanız) bu bir Kala Amrita tipi Kala Sarpa Yogasıdır.


Bu yogalara sahip kişilerin iş, eğitim alanlarındaki başarıları yüksek olsa da özel hayatlarında istikrarı yakalamaları gecikebilir. Kala Sarpa tipi yogaya sahip kişiler 41 yaştan itibaren; Kala Amrita tipi yogaya sahip kişiler ise 48 yaştan itibaren özel hayatlarında istikrara kavuşabilirler. 



6) Bir evde 4+ gezegenin olması tıpkı kala sarpa yogası gibi kişinin özel hayatındaki istikrarı geciktirebilir. Burada vedik astrolojinin Uranüs, Neptün, Plüton gibi uzak gezegenleri dikkate almadığını hatırlatmakta ve düğümlerin veya asteroidlerin gezegenden sayılmadığını hatırlatmak isterim. Ayrıca dörtlü grubun içinde Ay veya Güneş’ten biri de yer alıyor olmalı. 

Dörtlü kavuşum –diğer adıyla stelyum- 1 veya 10.evdeyse görece daha rahattır. 



7) 7.evde Merkür Venüs kavuşumunun olması da kişinin ilişkilerindeki istikrarı azaltır. Kişi seçim yapmakta zorlanabilir. Seçiminden sonra da seçtiği kişiyle ve ilişki hayatıyla olan iç barışını hızla kaybedebilir. Kişi mükemmeli aramaktadır ve elindekilerin kusurları gözüne çok batmaktadır. Bu durum ortaya çıktığında partnerini çok eleştirmeye başlayabilir. Benzer bir durum Venüs’ün düşük durumda olduğu Başak burcunda olmasıyla da görülebilir. Bu gibi durumlarda Venüs’ün doğal taşı olan pırlanta, beyaz şeffaf kuvars gibi doğal taşlardan enerji desteği alınabilir. 



8) Venüs’ün Ketu ile kavuşumu da 7.evde Ketu olmasına benzer durumlar yaratabilir. Doğum haritasında Venüs- Ketu kavuşumuna sahip olanlar için geçmiş yaşamlarında çözemedikleri  ilişki sorunlarının bu yaşamlarındaki ilişkilerini tatsızlaştırdığı söylenir. Duygusal yükleri, sorunları olabilen partnerler bulabilirler veya ufak pürüzlerde dahi partnerleri hızlıca hayatlarından uzaklaştırabilirler veya herhangi bir ilişkiye girmekten kaçınabilirler.



Yeşim Arpat
Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

3 yorum:

  1. Mükemmel.. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bunlar D9 haritasına göre mi?

    YanıtlaSil
  3. Her ikisine göre. Hem D1'de hem D9'da varsa zorluk seviyesi %100 gibi düşünün.
    D1'de yok ama D9'da varsa zorluk seviyesi %75 gibi düşünün.
    D1'de var ama D9'da yoksa zorluk seviyesi %50 gibi düşünün.

    YanıtlaSil