Ay ve Kuzey Ay Düğümü Kavuşumu

Ay, zodyakın duygu durumu ve zihnidir. Daha geniş çemberde annedir, konfordur. Bizi rahatlatan, besleyen şeylerdir. Yemektir, huzurdur, şefkattir.  Ay, Hint Astrolojisinde en önemli gezegendir zira Ay'ın astral beden programımızı gösterdiğine inanılır.

Kuzey Ay Düğümü (Rahu) ise ihtiras, hırs, anlama çabasıdır. Anlamaya çalışırız çünkü Kuzey Düğüm bize yabancıdır. Bu yüzden Kuzey Ay Düğümüne başta direnmemiz veya onu getirdikleri yüzünden çuvallamamız çok normaldir. Alıştıkça, öğrendikçe yani zamanla da bu düğümün sağladıkları bizim için en önemli şey haline gelir.

En geniş haliyle, doğum haritasında Ay'a yaklaşmış bir Kuzey Ay Düğümü, Ay'ın alanına giren duygu durumunun, huzurun, konforun, şefkatin gelgitli olması düşünülebilir. Bu kişilerin duygu durumu çok değişkendir. Bu kişilerin ne ara, neye, ne çeşit tepki vereceğini kestirmenin güç olduğu zamanlar olabilir. Duygu dalgalanmalarının eşiği oldukça yüksek olabilir. Duygular abartılı biçimlerde ortaya çıkabilir. Öfkesi sert olduğu gibi sevgisi de aşırı yoğun olabilir.

Vedik astrolojide Ay ve Kuzey Ay Düğümü kavuşumu, geçmiş yaşamlardan getirilmiş anne ve aile sorunlarına dair karmaları da gösterir. 


Bu geniş özet içine pek çok durumu alabilir. Etkilerin pozitif olup insana değer katması veya negatif olup hayatını zora sokması ise bu kavuşumun burcuna, durduğu eve ve aldığı diğer etkilere göre değişir. Yine de ilk anda aklıma gelenler şöyle sıralansın:


  • Hızlı değişen duygu durumları, aşırı hassasiyet, kolay yükselen ve alçalan duygular
  • Duyguları kontrol etmekte güçlük
  • Başarılı olma hırsı ve başarılı olma (özellikle köşe evlerde yerleştiyse)
  • Karizmatik veya dikkat çekici olma
  • Sınırları zorlayan, güçlü anneye sahip olma
  • Özel hissetmek, takdir / hayran toplamak için çok çabalama
  • Sabırsız ve endişeli olma
  • Çevresinindekilerin duygularını manipüle edebilme, drama yaratmaya meyilli olma
  • Sıradışı annelik yapma, süper anne olma çabası
  • Kolay beğenmeme, yüksek beklentileri olma
  • Duygusal riskler almaya meyilli olma
  • Tabu yıkan davranışlar geliştirme
  • Yeni durumlara ve kişilere, etrafına çabuk adapte olma (Bu yüzden çevresinin düzgün olması çok önemlidir. Çevresinin modunu hemen benimseyebilir)
  • Kolay takıntı sahibi olma (Sağlıklı yaşam veya ideal hedefleri gerçekleştirme de takıntı yaratabilir. Kötü alışkanlıklar da. Takıntının niteliği kritiktir)
Bu kavuşuma sahip kişilerin sosyal medyada çok sayıda hayranı / takipçisi bulunabilir. Buna dair büyük çabalar harcama eğilimindedirler.

Aslında Ay-Kuzey Ay Düğümü kavuşumunun yukarda saydığım etkilerinin yıllar içinde daha çok kadınları etkilediğini gördüm. Ay'ın dişiliğinden kaynaklanan bir durum olabilir bu.

Ay-Kuzey Ay Düğümü kavuşumu olan erkeklerde de beğenilerin sık değişmesi, güçlü anne figürleri oluyor fakat erkekler, bu kavuşumu olan kadınlar kadar dışa dönük veya beğenilme/takdir görme ihtiyacı içinde olmuyorlar genelde. 

Bu kavuşuma sahip erkekler daha çok kendine ait bir dünya kuran ve bu dünyadan çok da çıkmak istemeyen kişiler oluyorlar. Mesela kitaplarıyla/oyunlarıyla/hobi malzemeleriyle dolu bir odada günlerini geçirebilen, biraz savruk fikirli, filozof kişiler olabiliyorlar. Asosyal değilseler bile kendi dünyasına ait olmayan durumlara daha kapalı kişiler olabiliyorlar. İlgilendikleri ne varsa ona karşı bütün dikkatini veren ve başka şeyle pek de alakadar olmak istemeyen kişiler olabiliyorlar.

Ay, duygular ve annelikle bağlantılı olduğu için memeyi ve iç üreme organlarını temsil eder. Bu kavuşuma sahip kadınların özellikle meme ve kadın hastalıkları ile alakalı kontrollerini aksatmamaları tavsiye olunur. Bunun dışında duygu durum bozukluklarına da meyilli olabilirler. Her çocuk ortamından etkilenir ama bu yerleşime sahip bir çocuğunuz varsa diğer çocuklara göre ortamdan daha fazla etkilenebileceğini unutmayın.

Doğum haritasında Ay, Kuzey Ay Düğümü kavuşumu olan bazı ünlüler:
Paris Hilton, Hülya Avşar, İlber Ortaylı, Karl Marx


Not: Tek bir astrolojik etkiden çok büyük ve genel çıkarımlar yapmamalısınız. Yukarıda bahsedilen etkiyi zayıflatan başka durumlarınız da olabilir. 

Yeşim Arpat
yesimarpat@gmail.com






Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

1 yorum:

  1. Merhaba çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.Burdaki durum kare açıda da geçerli mıdır ya da daha farklı bir durum mu soz konusu olur?

    YanıtlaSil