Sade Sati Dönemi - 3

Sade Sati serisinin ilk iki kısmında Sade Sati'nin ne olduğundan ve natal Ay'a göre ev pozisyonlarının burçlara göre değerlendirmesini yapmıştım. Bu son bölümde biraz daha detaya girerek transit Satürn'ün natal Ay'a göre nakşatra pozisyonlarını değerlendireceğim. Bu seviye ileri düzey vedik astroloji bilgisi gerektirse de mümkün olduğunca basit açıklamaya çalıştım. 

Vedik astrolojide nakşatralar (ay konağı, Ay'ın bir günde kat ettiği mesafedeki yıldız kümeleri) en temel göstergelerdir. Natal Ay'ınızın bulunduğu nakşatraya Janam (veya Janma) Nakşatra ismi verilir ve bunun rakamı 1'dir. Toplam 27 nakşatra vardır. Natal Ay'ınızdan itibaren transit Satürn'ün hangi numaralı nakşatrada olduğuna göre Sade Sati'ye dair durum değerlendirmesi de yapılır. 

Nakşatraların listesi ve sıralaması için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. 

Sade Sati, transit Satürn'ün natal Ay'dan bir önceki burca girmesiyle başlar ve bir sonraki burçtan çıkmasıyla biter. Nakşatra mantığında transit Satürn, natal Ay'ın burçtaki derecelerine bağlı olarak Ay'dan sonraki 24.nakşatraya gelmesiyle başlayabilir. Natal Ay'dan sonraki 5.nakşatradan çıkmasına kadar sürebilir. 

(24'ten 5'e kadar olan süreç maksimumdur. Burçlara göre Sade Sati belirlendiğinden nakşatra sıraları burçlarla denk olmayabilir ama yuvarlak olarak 24'le başlar 5'le biter diyebiliriz) 

Yani transit Satürn, 24, 25, 26, 27, 1, 2, 3, 4, 5. nakşatralardan geçerek Sade Satisini tamamlar. 

Bu bahsi geçen numaralardaki Satürn'ün değişik etkileri vardır. 

Mesela, natal Ay'dan sonraki 24 numaralı nakşatralardan geçen gezegenler Sadhak'tır ve tatmin edicidir. Transit Satürn natal Ay'dan (ay nakşatrası 1 sayılarak) sonraki 24 nolu nakşatradan geçerken sorun çıkarma devresinde sayılmaz. 

Natal Ay'dan sonra 25 numaralı nakşatralardan geçen gezegenler Vadha'dır ve yok edici, kayıplar verici etkileri vardır. Transit Satürn natal Ay'dan (ay nakşatrası 1 sayılarak) sonraki 25 nolu nakşatradan geçerken sorunludur. 

Diğer nakşatralar için etkilerini aşağıdaki tablodan takip edebilirsiniz.










Doğum haritasında Ay'ı Dhanishta yıldızında olan bir kişiyi ele alalım. 2019 Ağustos'unda bu yazıyı kaleme aldığım günlerde transit Satürn Purva Ashadha nakşatrasındadır. Purva Ashadha, Dhanishta için 25.sıradadır. Neredeyse tüm 2019'u Purva Ashadha'da geçiren Satürn, Ay'ının nakşatrası Dhanishta olan bir kişi için yıl boyu Vadha'dır ve Sade Sati'ye atfedilen bazı kayıplara ve kısmetsizliklere müsaittir. 

Ay'ının nakşatrası Shravana olan kişiler için 2018'de Satürn Mula'dayken Vadha (25 numara) idi. Shravanalar, Satürn'ün Purva Ashadha'da (26 nolu nakşatrada) olduğu  2019'u Mitra pozisyonunda, toparlanarak geçirmekteler. 

3 numaralı Vipat ve 5 numaralı Pratyeri de oldukça zor bir geçiştir. 2019 yılının çoğunu Purva Ashadha'da geçiren Satürn, doğum haritasında Ay'ı Jyestha olan kişiler için 3 numaralı Vipat ve Ay'ı Vishakha olan kişiler için 5 numaralı Pratyeri geçişindedir. 

Yani transit Satürn'ün, Purva Ashadha'da ilerlediği 2019 yılında Sade Sati'sini yaşayan nüfusun yaklaşık 25%'i içinde Ay nakşatraları Vishakha, Jyestha ve Dhanishta olan kişiler Sade Sati diyince akla gelen zorlanmaları daha çok hissetmektedirler. 

--

Dip Not: 
27 nakşatra, üçerli 9 gruba ayrılır. Bu dokuz gruba Tara ismi verilir. 
3, 5, 7 nolu Taralar zorlu, 2, 4, 6, 8, 9 nolu taralar rahattır. 1 nolu Tara ise ortalamadır. 

3 nolu tara ve onun 9 fazlaları da aynı gruptandırlar ve zararlıdır. Yani 3, 12, 21 nolu nakşatralar Vipat isimli bir Tara grubudur ve zararlıdır. Aynı şekilde 2 nolu tara ve onun 9 fazlaları, 2, 11, 20 nolu nakşatralar Sadhak isimli bir Tara grubudur ve refah getirir. 

Sade Sati etkilerini değerlendirmek için Taraları kullandığımız için Taralar hakkında biraz bilgi vermeyi uygun buldum; fakat Taralar başlı başına ayrı bir yazı konusu olduğu için ve Sade Sati başlığını dağıtmamak için detaylarına ve Sade Sati dönemlerinden başka neleri etkileyebildiklerine girmiyorum. 







Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder