Astrolojide Venüs Döngüsü


Venüs, Güneş ve Ay'dan sonra görebildiğimiz en parlak gezegendir. Venüs'ün parlaklığının yanı sıra bir görünüp bir kaybolma, sonra yeniden görünme huyu vardır.


Mesela Venüs 9 ay boyunca gündüzleri gökyüzünde parlar. Yavaş yavaş batar ve görünmez olur. Güneşle kavuştuğunda, yani yanık durumdayken görünmez olur. Yaklaşık üç ay ortadan kaybolduktan sonra ise bizim Venüs gündüzü bırakır ve gece yıldızı olarak geri döner. 9 ay sonra yine aynı şekilde yaklaşık 2.5-3 ay kaybolur ve bu sefer gündüz yıldızlığına başlar. Bu böyle sürer gider.



Venüs'ün bu adeta ölüp yeniden doğması vedik mitolojisinde ölümsüzlüğün sırrını bilmesi olarak değerlendirilir. Geçen ay bahsettiğim Rahu/Ketu mitolojik hikayesinde de şeytanlar ve tanrıların ittifak kurarak okyanusu çalkalamak suretiyle dipten çıkardıkları ölümsüzlük nektarının da Venüs olduğu söylenir.



Venüs'ün yeniden doğuşunun 9 aylık sürecinin insan hamileliğiyle neredeyse eş süresi, Venüs'ün 'yaşam veren' anlamını da pekiştirir.



Venüs, şifa veren, tamir eden, yeniden doğuran bir gezegendir. Venüs, Ekim 2018-Temmuz 2019 aralığında sabah yıldızı olarak geçirdiği 9 aylık döngüsüne ait konuları tamamlamak, onları şifalandırmak ve yenileri doğurmak üzere gözden kayboldu. Eylül ortasından itibaren akşam yıldızı olarak parlamaya devam edecek.


Venüs 2019 yılı başlarında sabah yıldızı idi. Temmuz-Eylül 2019 arası gökyüzünde görünmez olacak. Eylül 19'dan sonra ise gece yıldızı olarak dönecek. Venüs'ün görünme ve kaybolma tarihleri bulunan coğrafyaya göre değişebildiği için tam tarih vermek güç olabiliyor. Kuzey yarıküre orta enlemleri için 9 Temmuz-19 Eylül 2019 aralığı gökyüzünde Venüs'ün görünmediği zamanlardır. 

Venüs, zodyakta derece olarak Güneş'ten ilerdeyse akşam; gerideyse sabah yıldızıdır. Örneğin Güneş 3° Yengeç burcunda, Venüs 22° Yengeç burcundaysa veya Venüs 5° Aslan burcundaysa Venüs Güneş'ten ileridedir ve akşam yıldızıdır.
Venüs'ün sabah veya akşam yıldızı olmasının da farklı anlamları var. Venüs, zodyak dereceleri anlamında Güneş'in gerisindeyken, yani Güneş Venüs'ten ilerdeyse, Venüs sabah yıldızıdır.  Venüs sabah yıldızıyken Venüsyen konularda (aşk, anlaşma, lüks tüketim, konfor vb) daha anlık hareket eder, daha girişken ve daha cesurdur. Venüs akşam yıldızı iken ise Venüsyen konularda daha yavaştır, emin olmadan karar vermez, daha plancıdır. 

Transit Venüs, sabah yıldızı iken Venüsyen konularda başlangıçları işaret ederken akşam yıldızı iken tamamlanışları ve hasat zamanını işaret eder. Sabah yıldızı Venüs'ün daha bir yeni ay enerjisi varken akşam yıldızı Venüs'ün dolunay enerjisi vardır. 


Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com





Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

2 yorum:

  1. Venüsün ne zaman akşam yıldızı ya da ne zaman sabah yıldızı olduğunu nereden öğrenebiliriz?

    YanıtlaSil