Sade Sati Dönemi- 1

Transit Satürn'ün kişinin doğum haritasındaki (natal) Ay'ın bulunduğu burcun bir önündeki burca gelmesinden ve bir sonraki burcundan ayrılmasına kadar olan, Satürn'ün üç burçluk yolculuğu ve yaklaşık 7.5 sene süren zaman dilimine Sade Sati dönemi adı verilir.

Mesela natal Ay burcu Oğlak olan biri için Satürn'ün Yay burcuna girişinden Kova burcundan ayrılıp Balık burcuna geçişine kadar geçen süre Sade Sati dönemidir.

Sade Sati hakkında ürkütücü yorumlar okumuş olabilirsiniz. Şunu unutmayın ki herhangi bir anda  dört insandan biri Sade Sati dönemindedir. O yüzden yorumları ürkünç gelse de, bu dönem nadide bir dönem değildir. Bu yüzden dünyanın bütün kara bulutları sadece sizin başınızın üzerinde toplanacak anlamına da gelmez.

Sade Sati döneminde kişinin eskiden sahip olduğu, çok bağlandığı, önem atfettiği bazı şeyler hayatından çıkar. Bu çıkış kişinin o konulara aidiyet duygusu yüksekse stresi ve hüznü de büyük olabilir. Öte yandan Sade Sati dönemi pek hazırlıksız da gelmez. Mesela yine Ay'ı Oğlak burcunda olan kişi örneğine gelirsek bu kişinin hayatında Satürn Akrep burcundayken, yani Sade Sati başlamadan bir evvel burçtayken, yani transit Satürn, natal Ay'dan 11 burç ötedeyken kişinin hayatına yeni bir uğraş, eğlence, keyif aldığı bir konu girer. Bu zamanlarda kişinin o yeni konuya ilgisinin artması Sade Sati döneminde iyi bir dayanak olur. Kaybettiği şeyleri bu yeni konuyla doldurur. Bu adeta kırılmak üzere olan bir dalı bırakmadan bir başkasına tutunmaya ve diğer dal kırıldığında güvende kalmaya benzer.

Astroloji dersleri aldığım hocalarımdan Ernst Wilhelm'in kendi hayatından örnek olarak gösterdiği bir durumu ben de alıntılamak isterim. Ernst 16 yaşındayken, Sade Sati dönemine girdiğinde annesi ve babası boşanıyor. Aile dağılıyor ve aile bireyleri başka şehirlere savruluyor. Ernst 14/15 yaşlarındayken spor niyetine başladığı bisiklet yarışlarını bu zorlu dönemde hayatının merkezine koyarak bazı mühim müsabakalarda kendini göstererek milli takıma bile giriyor. Eğer bisiklet sporu olmasaydı o dönemde (Sade Sati) depresyondan kafamı kaldıramazdım, diye açıklıyor. Bütün enerjimi spora harcayarak yepyeni bir şehirde, bilmediğim insanlar arasında, ergenlik hezeyanları ve aile dramlarının ortasında kalmama rağmen bu dönemden güzel kazanımlarla çıktım, diyor. 

Transit Satürn, natal Ay'dan sonra 11.evdeyken ilgilendiğimiz bir hobi belki de Sade Sati'nin başladığı (Satürn'ün Ay'dan sonraki 12.eve girdiği zaman) getirebileceği bir iş kaybında yeni mesleğimize dönüşebilir. Satürn hala Ay'dan sonraki 11.evdeyken girdiğimiz bir çevre bize zor zamanımızda sosyal destek sağlayabilir.

Satürn sadece Sade Sati'sinde zor değildir. Transit Satürn nataldaki gezegenlerle kavuştuğunda veya görünüm yaptığında, veya köşe noktalardan geçerken de zorlar. Ama transit Satürn, özellikle natal Ay'dan sonra (Ay'ın bulunduğu burç 1 sayılarak) 3, 6 ve 11.evlerde bir tutunacak dal da verir. İşte o dönemlerde kişi, kendine uzanan bu dalı fark etmeli ve zor dönemleri için kenarda tutmalıdır. Zira fırtına kopup gemi devrildiğinde bu dal ona sandal olacak ve yeni bir gemiye veya karaya çıkmasına yardım edecektir.

Sade Sati dönemlerinde varlığını garanti sandığımız bazı şeyler hayatımızdan çıkarken mühim yaşam tarzı değişiklikleri yaşayabiliriz. Boşanmak, ülke değiştirmek, iş/para kaybetmek, hastalanmak, sevdiklerimizden ayrılmak çok olası Sade Sati hikayelerindendir. Bu demek değildir ki Sade Sati'nin 7.5 yılı boyunca her gün bir şey kaybederiz. Genellikle transit Satürn'ün natal Ay'a 15 derece civarında yakın olduğu dönemlerde Sade Sati etkileri çoğalır. Ayrıca Satürn daşa veya antardaşalarındaysak (vedik astrolojide gezegen dönemleri), Satürn dönüşü yaşıyorsak veya transitte zor evlerde (6, 8, 12 evler) başka zararlılar da varsa Sade Sati etkileri daha da artarken Satürn dönemlerinde olmamak ve daha rahat transitlerin olması Sade Sati etkilerini hissedilmez bile kılabilir. Bu noktada da genellikle Donald Trump'ın Sade Sati döneminde başkan seçilmesi örneği gösterilir. Trump, başkan seçildiği dönemde Jüpiter daşa ve antardaşasındaydı ve transit Jüpiter de kariyer evine güzel bir görünüm yapıyordu. Natal Jüpiter'inin yıldız ve sublord yöneticileri de başarılı noktalardaydı. Bu da Sade Sati döneminde de başarılı şeyler yaşayabileceğiniz manasına gelir. Ama duygu olarak kişiyi rahatsız eden, onu yalnız hissettiren durumlar illa olur. 

Ay, duygu durumumuzu, psikolojimizi gösterir. Ay'a kavuşan Satürn duygu durumumuzu depresif tarafa itmeye meyillidir. Aslında Satürn psikopatlık olsun diye sorun da çıkarmaz. Hayatta her şeyin bir döngüsü var. Satürn de hiçbir şeyin kalıcı olmadığını, eskiyenlerin, miadını dolduranların dönüşmek durumunda olduğunu hatırlatır sadece. Bu hatırlatmaya ihtiyaç duymayan kimseler için Sade Sati de dahil hiçbir Satürn döngüsü zorlu geçmez.

Satürn'ün bir başka hatırlatması da çabadır. Satürn, çabasız sonuç alınamayacağını da Sade Sati dönemlerinde hatırlatabilir. Sorumluluk sahibi olmayan kişiler için süreç çok daha zorlu geçebilir ama zaten görev bilincine sahip, çaba sarf etmekten imtina etmeyen biriyseniz çabalarınızın sonucunu Satürn geç de olsa verir. Satürn zorlu bir öğretmendir. İyice öğrenmeden geçer notumuzu alamayız. Yine de süreci bir yandan terlerken diğer yandan depresif geçirmek istemiyorsak çabanın sonucuna da takılmamalıyız. Çabadan keyif almayı öğrenmeliyiz. Keyif almıyorsak başka bir çabaya ihtiyaç duyduğumuz manasına gelir. 

Yazının 2.kısmındaki devamı için tıklayınız.



Yeşim Arpat





Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder