Akşaya Tritiya 2021

Vedik kültürde Güneş'in ve Ay'ın beraber yüceldiği günün özel bir manası vardır. Akshaya Tritiya(Akşaya Tritiya) ismi verilen bu gün, her sene vedik sistemde Koç yeniayını takip eden 3.günde gerçekleşir. Bu gün, Güneş, Koç burcunda, Ay da Boğa burcunda yücelmiştir. 


Akshaya Tritiya 2021 yılında da 14 Mayıs günü kutlanacak denebilir. Tam olarak Istanbul için Türkiye saati ile 14 Mayıs'ta 03:09'da başlayacak ve 15 Mayıs sabah 05:34'e dek sürecektir ama Türkiye'nin  herhangi bir yerindeyseniz 14 Mayıs gününe göre ayarlanmak yeterli olacaktır zira tritiya vaktinin başı ve sonu zaten çoğumuzun uykuda geçirdiği saatler olacaktır. 


Akshaya Tritiya zamanı başlanan işlerin köklü ve kalıcı olacağına inanılır. Zira ışık veren gezegenler (Güneş ve Ay) parlaktır ve güçlüdür. 


Bizim kültürümüzde hıdırellezi andıran şekillerde kutlanan Akshaya Tritiya zamanı başlayacak somut bir işimiz olmasa bile ritüellerle kalıcı olmasını istediğimiz aktivitelere sembolik olarak başlanabilir. Bir bitki, ağaç ekmek, köklü ve bereketli faaliyetlerim olsun manasına gelebilir. Bir kenara az da olsa para koymak, bir kenarda her daim param olsun manasına gelebilir. Mayalı yiyecekler pişirmek, zamanla çoğalan kısmet manasına gelir.  Bugün sevgiliye, sevdiklerimize güzel mesajlar yazmak sevgiyi, muhabbeti de çoğaltır manasına gelir. Sevgili yoksa bile varmışçasına yazılabilir. 



Bu seneki Akshaya Tritiya zamanı Venüs, Merkür ve Kuzey Ay Düğümü (Rahu) da Boğa burcunda ve hepsi de Rohini nakşatrasındadır. Venüs ve Rahu bu nakşatrada çok baskın ve güçlüdür. Bu da her neye adım atıyorsak o konudaki başlangıçlarda arzu, ihtiras ve bereketli kazanç motivasyonunu yükseltir. Buna dair şanslı fırsatları da harekete geçirir. Bu tritiya zamanı konforumuza ve sevilme ihtiyacımıza odaklı adımlar atmaya meyilliyiz. 2021'in Akshaya Tritiyasında Satürn de Oğlak burcunda kendi burcunda yer aldığı için faaliyetlerdeki kalıcılığı artırır. 


Yaklaşık 24 saat sürecek olan Akshaya Tritiya sürecini daha da daraltırsak 14 Mayıs Türkiye saati ile 16:42'ye kadar olan süre, açıklaması uzun olabilecek teknik sebeplerden ötürü ritüelleri uygulamak için daha ideal zamanlardır. 



Yeşim Arpat

yesimarpat@gmail.com



Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder