Yanık Venüs, Cazimi Venüs, Sabah Yıldızı, Akşam Yıldızı olarak Venüs

Venüs, Güneş'le kavuştuğunda yanık Venüs haline gelir. Venüs'ün Güneş'le tam kavuşum yaptığı ve 'güneşin kalbinde' olarak nitelendirildiği Güneş'le 0°17'lik kavuşum mesafeli Cazimi durumu ise ortaçağ/Arap astrolojisinden gelen bir tabirdir. 

Cazimi seviyesindeki Venüs Güneş kavuşumu kişiye üstün bir yaratıcılık verir. Cazimi durumunda kavuşumun olduğu evin veya Venüs'ün yönettiği evlerle alakalı konulardaki sanatsal, finansal, sosyal yetenekler göz alıcı seviyelerde olabilir. Venüs'ün cazimi olduğu günlerde yaratıcı bir zihnimiz, uzlaşmacı fikirlerimiz olabilir.

Cazimi konsepti vedik astrolojide yoktur ama yokluğu geçersiz olduğu manasına gelmez. Astroloji temel prensipleri dışında kuralları tamamen tecrübelere, gözlemlere göre şekillenen ve gelişen bir bilgidir. 


***
Güneş'e yakın olan gezegenler 'yanık' olarak kategorilendirilseler de gezegenin Güneş'ten daha ilerde olması ile Güneş'ten geride (daha düşük derecede) olması arasında etki farkı vardır. İleri olan gezegen her zaman geride olanın etkisine kapılır. Bu manada, Güneş'ten daha geri derecelerde yer alan Venüs  esnasında, Güneş Venüs'leşir. Seçim yapmakta zorlanabilir, sık fikir değiştirebiliriz. 

Venüs, Güneş'ten daha ileri derecelerdeyken Venüs Güneş'leşir. Bu sefer Venüs göz alıcı seçimler yapmak ister. Lükse ve ihtişama düşkünlük artabilir. Seçimler makulden ziyade göz alıcıdan yanadır. 

Her iki durum da 'Yanık Venüs' diye geçer ama yaşama yansımaları birbirinden farklıdır.

Venüs'ün ileri hareketindeyken Güneş'e 10°; geri hareketliyken (retro) ise 8° yakınlığı onu yanık kategorisine dahil edilebilse de Vedik astrolojide retro gezegenler Güneş'le aynı yönde hareket etmedikleri için vedik mantıkta yanık sayılmazlar. Ayrıca retro esnasında Dünya'dan bakıldığında retro gezegen Güneş'in ardında değil, önündedir. Bu yüzden kaybolmamışlar, sadece biraz kararmışlardır. Kuvvetlidir ve fakat kendini biraz saklamaktadır. 

3 Haziran 2020'de retro Venüs Cazimi tarzı kavuşum yapacaktır. Retro Venüs Güneş'in ardında olmadığı için bu kuvvetli ve fakat gizlenmiş bir Venüs'tür. Yaratıcı, uzlaşmacı gündemleri biraz gizliden, el altından, çaktırmadan gerçekleştirmek adına uygundur. 

Vedik astroloji mantığında yanık gezegenler:
  • Görevlerini Güneş'e devrettikleri için kuvvetli bir Güneş varsa (örneğin Koç, Aslan, Yay ve kısmen Akrep burcunda)
  • Kuvvetli bir burçtalarsa (Haziran 2020'de Venüs vedik sistemde Boğa'da güçlüdür) 
  • Merkür, Venüs veya Jüpiter'den görünüm alıyorsa (Haziran 2020'de Venüs vedik sistemde Oğlak Jüpiter'den görünüm alıyor) 
  • Geri hareketliyse 
  • Navamsa haritasında (d9) kendi burcunda veya yüceldiği burçtaysa
yanık gezegen etkileri yaşanmayabilir.


***

Venüs, Güneş ve Ay'dan sonra görebildiğimiz en parlak gezegendir. Venüs'ün parlaklığının yanı sıra bir görünüp bir kaybolma, sonra yeniden görünme huyu vardır.

Mesela Venüs 9 ay boyunca gündüzleri gökyüzünde parlar. Yavaş yavaş batar ve görünmez olur. Güneşle kavuştuğunda, yani yanık durumdayken görünmez olur. Sonra Venüs gündüzü bırakır ve gece yıldızı olarak geri döner. 

Venüs'ün bu adeta ölüp yeniden farklı bir şekilde doğması vedik kültürde ölümsüzlüğün sırrını bilmesi şeklinde değerlendirilir. Eski bir yazımda bahsettiğim Rahu/Ketu mitolojik hikayesinde de şeytanlar ve tanrıların ittifak kurarak okyanusu çalkalamak suretiyle dipten çıkardıkları ölümsüzlük nektarının da Venüs olduğu söylenir.

Venüs, şifa veren, tamir eden, yeniden doğuran bir gezegendir. Venüs, yaklaşık Eylül 2019 -Haziran 2020 aralığında akşam yıldızı olarak geçirdiği 9 aylık döngüsüne ait konuları tamamlamak, onları şifalandırmak ve yenileri doğurmak üzere bundan böyle sabah yıldızı olarak geri dönecek. 

Venüs'ün sabah veya akşam yıldızı olmasının da farklı anlamları var. Venüs, zodyak dereceleri anlamında Güneş'in gerisindeyken, yani Güneş Venüs'ten ilerdeyse, Venüs sabah yıldızıdır.  Venüs sabah yıldızıyken Venüsyen konularda (aşk, anlaşma, lüks tüketim, konfor vb) daha anlık hareket eder, daha girişken ve daha cesurdur.  Sabah Venüs'ü kendini sevmeye odaklıdır. Venüs akşam yıldızı iken ise Venüsyen konularda daha yavaştır, emin olmadan karar vermez, daha plancıdır. Akşam Venüs'ü başkalarını sevmeye odaklıdır. 

Transit Venüs, sabah yıldızı iken Venüsyen konularda başlangıçları işaret ederken akşam yıldızı iken tamamlanışları ve hasat zamanını işaret eder. Sabah yıldızı Venüs'ün daha bir yeni ay enerjisi varken akşam yıldızı Venüs'ün dolunay enerjisi vardır. 

Bu durumda Haziran 2020'den itibaren dokuz ay boyunca kendimizi sevmeyi, kendimizi şımartmayı düşünerek kendi konfor ve keyfimize odaklı kararlarımız daha baskın olacaktır. 




Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com

Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

1 yorum:

  1. Daha güzel anlatılamazdı. Teşekkürler emeğinize sağlık 💝

    YanıtlaSil