Tutulmaların Etkileri Nasıl Yorumlanır?


Ay ve Güneş Tutulmalarının etkilerinin alanları, kişinin doğum haritasında tutulmaların gerçekleşecekleri evlerin anlamına göre değişiklik gösterir. Medyada karşılaştığımız genel burç yorumları da bütün burç/ev sistemine göre bu tutulmanın gerçekleşeceği evlerin anlamlarına göre yapılır. Astrolojide evlerin anlamlarını öğrenmek için tıklayınız


Tutulmalar, hayatımıza farklı bir yön vermemizi gerektiren durumları ortaya çıkarır.  Bunları bazen tahmin edebilsek de bazen de tamamen sürpriz olabilirler. Bir olay gündemimize girer ve biz de bu yeni duruma göre pozisyon alırız. 

Altı ayda bir en az birer adet Ay ve Güneş tutulması yaşadığımız için senede dört defa yaşamımızı büyük ölçüde değiştireceğimiz durumlar yaşamayız elbette. Tutulmaların etkilerinin kuvveti de kişinin doğum haritasındaki gezegenleri tetikliyor olup olmamasına göre değişir. 

Doğum haritasında tutulma derecelerine yakın kavuşumda, karşısında, üçgeninde veya karesinde bir gezegen varsa tutulma etkileri büyük olur. Tutulmadan etkilenen gezegen doğum haritasında destek gören bir yapıdaysa pozitif büyük etkiler yaşanabilirken zararlı veya negatif görünümler alan bir gezegeni tetikleyen tutulmanın negatif büyük etkileri olur. Tabii ki bu pozitif ve negatif sadece o anın duygusudur. Her şerrin sonunda bir hayır da bulunduğu için anın negatif duygusuna kapılmamak da tavsiyedir. 

Tek tek hangi gezegende ne tip bir tutulma var ve o gezegen ne tip açılardaysa ne gibi şeyler yaşatır diye yazmak tahmin edersiniz ki bir blog yazısı sınırlarında imkansızdır. Genel hatlarıyla tutulma yorumları bu şekilde yapıldığı için özel detaylara bu yöntemle girebilirsiniz.

Tutulmalar kuzey ve güney ay düğümlerine yakın gerçekleşir. Geçenlerde yazdığım Ay Düğümleri ile Gezegenlerin Kavuşumu isimli yazıyı tutulmalar mantığıyla da okuyabilirsiniz. Transit kuzey ay düğümü güneş tutulması niyetiyle yorumlanabilirken, transit güney ay düğümü ay tutulması niyetiyle yorumlanabilir.  Örneğin doğum haritasındaki Güneş'in üzerinde bir Güneş tutulması varsa bahsettiğim yazıdaki transit kuzey ay düğümü, doğum haritasındaki Güneş'le kavuşumu başlıklı kısmı yorum olarak baz alabilirsiniz. Aynı şekilde doğum haritasındaki Güneş'in üzerinde bir Ay tutulması varsa bahsettiğim yazıdaki transit güney ay düğümü, doğum haritasındaki Güneş'le kavuşumu başlıklı kısmı yorum olarak baz alabilirsiniz. 


Hayatını yakından tanıdığım kişilerin haritalarından bazı örnekler vereceğim. 


15 Ocak 2010 'da 25° (batı) Oğlak burcundaki Güneş Tutulması kişinin 8.evinde. 8.ev zor bir evdir. 

Tutulma kişinin 24°Terazi burcundaki Güneş'i ile neredeyse tam kare yapmaktadır. Aynı anda kişinin 25° Yengeç burcundaki Mars'ı yine Güneş'ine tam kare açı yapmaktadır. Böylece bu tutulma kişinin doğum haritasında bir T-Kare açı kalıbı oluşturur. Transit Jüpiter'in Güneş'ine üçgen görünümü durumun vehametini azaltır.

Vedik mantıkta baktığımızda yukarıdaki görüşe ek olarak kişinin doğum haritasındaki Satürn de Güneş'ine 3ev görünüm yapar. Vedikte de Terazi olan Güneş düşük durumdadır. Kişinin vedikte Boğa olan yükselen yöneticisi olan Venüs'ün yakınında da transit bir Satürn bulunmaktadır. 

Kişi o dönemde bir kayak kazası geçirerek bir haftasını hastanede ve sonrasında iki ayını evinde dinlenerek geçirmek durumunda kalmıştır. 

Dokuz senede bir tutulmalar aynı burçlarda gerçekleşiyor. Yine de tutulma derecelerinin doğum haritasındaki gezegenleri yakınen tetiklemesi daha kritiktir. Bu kişi 2019 Temmuz'undaki 24° Oğlak'taki Ay tutulmasında da yine bir tatil kazası geçirerek bileğini sakatladı. Bu seferki zorluğunu ilkine nazaran daha sorunsuz bir şekilde atlatmasının transitler üzerinden sebebi o dönemde transit Jüpiter'in direkt yükselenine görünümü ve ay tutulmasındaki Venüs etkisi olabilse de aslında tutulmalar esnasında kuzey düğümün bulunduğu yerin elinin daha güçlü olabilmesidir. Vedik mantıkta bakıldığında içinde bulunulan daşaların da gündemi büyütme/küçültme etkisi yapması söz konusudur. 

Verdiğim örneğin sahibi çok hareketli ve ekstrem sporlar yapan biri olduğu için kazalar onun için sıradan olaylar kategorisinde. (Mrigasira nakşatrasında yükselen kişiyi çok hareketli yapar)




Bir de evlilik örneği verelim. 6 Ağustos 1971'de 13° (batı) Kova burcundaki Ay tutulması yandaki haritanın sahibinin evlilik zamanına denk düşmekte. 7.evdeki tutulmalar evliliğe dair haberci niteliği taşısa da doğum haritasındaki bir gezegene kavuşması veya görünmesi ihtimali kuvvetlendirmektedir. Tutulmaya eşlik eden transit Venüs ve transit üçgen Satürn uzun vadeli ve sağlam bir anlaşma içerir.

Harita sahibinin Güneş'ine yakın gerçekleşen tutulma, kişinin natal Plüton'unu da tetiklemektedir. Kişi o dönemin daha muhafazakar şartları da göz önüne alındığında oldukça zor şartları göğüslemesine sebep olan, ailesinin rızasının bulunmadığı ve birçok maddi imkansızlıkla boğuşmak zorunda kaldığı bir evlilik yapmıştır. 


Not: 
Yukarıda bahsettiğim örnekler ne tutulmalar ne de öngörüler hakkında her detayı kapsamaz. Sadece tutulmaların transiti temellidir. Tüm transitleri de her açıdan ele almaz. Özellikle çok sevdiğim vedik astrolojinin alt (bölüşümlü) haritaları ve daşalar da olmadan varılabilecek kısıtlı ama temel yorum mantığını anlamaya yöneliktir. 


Yeşim Arpat









Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder