Tutulmaların Etkisi Ne Kadar Sürer?

Astrolojide pek çok ekolün birbirlerinden farklı bakış açıları vardır. Bu ekollerden birini benimseyerek ilerlemek de, birçoğunu araştırıp inceleyip kendinize has bir harman yapmak da bir yöntemdir. Zaten araştırmayı çok sevdiğim için her daim harmancı kategorisinde yer alacağımı sanıyorum. İlgilisine kendi harmanını oluşturmasına yardımcı olması açısından tutulmaların etkinlik sürelerine dair farklı bakış açılarından bahsedeceğim. 

1) Tutulmalar 6 ay etkilidir
Güneş/Ay tutulmalarının, bir sonraki güneş/ay tutulmasına dek, yani 6 ay kadar etkili olduğu en popüler ve en net yorumdur. 

2) Tutulmalar tutulma süresi kadar etkilidir
Maksimum tutulma süresi kaç dakikaysa o kadar yıl etkili olduğu söylenen versiyonu mevcuttur. Yani 1 dakika süren tutulma 1 sene kadar geçerlidir. Örneğin 21 Haziran 2020 tutulmasının maksimum tutulma süresi 38 saniyedir. Bu da yaklaşık 7.5 ay kadar etkin olabileceği manasına gelir. 

Bir diğer versiyon da tutulmanın başladığı ve bittiği ana kadar toplam saat kadar ay etkili olacağıdır. Yani 7 saat süren bir tutulma 7 ay kadar etkidilir. Örneğin 21 Haziran 2020 tutulması baştan sona yaklaşık 6 saat sürecektir. Bu da tutulmanın 6 ay etkin olacağı manasına gelir. 

3) Tutulmanın tipine göre tutulmanın etkinlik süresi belirlenir
Tam veya halkalı tutulmalar 3 ayda sonuç verirken parçalı/gölgeli tutulmalar 6 ay etkindir. 

4) Tutulmayı takip eden 6 ay içinde tutulmanın gerçekleştiği derecelere transit gezegenler görünüm yaptıkça tutulma etkileri tetiklenir

Genel konuşurken tutulmalar ilk 1-2 ayında daha etkilidir dememizin ardında yatan sebep de budur. Tutulmalar Güneş ve Ay'ın dahlini gerektiren gökyüzü hareketleri olduğu için ve özellikle Merkür ve Venüs gibi yakın gezegenler Güneş'ten fazla uzaklaşmadıkları için tutulmayı takip eden bir iki ay içinde tutulma derecelerine kavuşmaları çok olasıdır. 

Transit (güncel) gezegenlerin tutulmayı takip eden 6 ay boyunca tutulma derecelerine kare, üçgen, kavuşum yapmaları durumunda tutulma etkilerini hissedebiliriz. Görünüm yapan gezegenin doğasına veya yönettiği evlere göre tutulmanın pozitif ve negatif yanlarını hissedebiliriz. 

Örneğin 26 Aralık 2019'da yaşanan güneş tutulması (vedik) 10° Yay burcunda gerçekleşmişti. Tutulma derecesini ilkin Merkür 31 Aralık 2019'da ziyaret etti. Sonra 22 Ocak 2020'de Ay, 22 Şubat'ta Mars, 10 Mart'ta Uranüs (üçgen), 18 Mart'ta Güney Ay Düğümü (Ketu) ziyaret etti. Zaten altı gezegeni birden tutan kuvvetli tutulmanın derecelerine sonradan da zararlı Mars, Uranüs ve Ketu'nun ziyaretiyle pandeminin şiddetinin arttığı da söylenmektedir. 

21 Haziran 2020'deki Güneş tutulması ise (vedik) 6° İkizler (batı sisteminde 0° Yengeç) burcunda gerçekleşecek. Bu tutulmanın 'iyi' tarafı Rahu/Ketu gibi dert açabilecek olan noktaların tutulmanın gerisinde kalması sebebiyle tutulma sonrasında tutulma noktalarına kavuşum yapmamaları olacaktır. Tutulma esnasında Rahu 5° İkizler burcunda olacak ve her zaman geri hareketli de olduğu için yönü İkizler'den Boğa'ya doğru olacak ve tutulma derecelerinden uzaklaşacaktır. 

21 Haziran 2020 tutulmasının olduğu derecelere 28 Haziran'da Mars tam kare yapacak; 8 Ağustos'ta Venüs kavuşacak. Eylül'de Merkür önce kare sonra üçgen yapacak. Haziran 2020 Güneş Tutulması, şiddeti manasında 26 Aralık 2019 tutulmasına göre çok daha az negatif etkilidir. Yine de o esnada Purvabhadrapada isimli inatçı ve öfkeli olabilen bir yıldızda olan Mars'ın tutulmaya karesi bu tutulmayla toplumsal manada protesto ve şiddet dozunun artabileceğine işarettir. Tutulmayı doğum haritasındaki Mars'ının üzerinde karşılayan ABD için bu durum daha da geçerli olacaktır. 

5 Temmuz 2020 Ay tutulması vedik 19° Yay burcunda gerçekleşecek. 22 Temmuz'da tutulma derecesini Mars kareleyecek. 25 Temmuz'da Merkür, 21 Agustos'ta Venüs karşıtlık yapacak. Bu tutulmada da Mars karesi etkisi yine şiddet etkisine işaret etse de o esnada Revati yıldızında bulunacak olan Mars'ın adalet ve uzlaşmacılık duygusu daha  gelişmiştir. 


Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com





Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder