Kala Sarpa Doşası 2020

İçinden geçtiğimiz zor günlerin astrolojik manada sebeplerini ve gidişatını anlamaya yönelik oldukça fazla ve değişik yorumlar mevcut. Muhtemelen doğrusu bir tane değil, birkaçının karması. Bazı yorumları ben de meraklıları için derlemeye ve araya kendi yorumlarımı da sıkıştırmaya karar verdim.  Bunların biri de Kala Sarpa Doşası'dır. (Doşa: zorlu yoga / zorlu gezegen görünümleri demektir)

Vedik astrolojide bütün gezegenlerin Kuzey Ay Düğümü (Rahu) ve Güney Ay Düğümü (Ketu)'nun, tıpkı yukarıdaki örnek yıldız haritasındaki gibi, çizdiği aksın bir tarafında kalmasına Kala Sarpa ismi verilir. Kala Sarpa'nın da türleri var ama o detaya bu yazımda girmeyeceğim. Eski bir yazımda kısmen bu detaya girmiştim.

Kala, 'zaman' demektir. Sarpa ise dolanmış bir yılandır. Zamana dolanmış bir yılan anlamına gelen Kala Sarpa, bazı şeylerin gerçekleşmesini geciktiren ve istikrarsız, gelgitli bir yapıya büründüren bir etkiye sahiptir.

Kala Sarpa doşası, kişilerin doğum haritalarında da hayatlarının özellikle düğümlerin bulunduğu evlerle ilgili konularında, büyük istikrarsızlıklara veya sıkışmışlıklara sebep olabiliyor. Bu durum haritadaki tüm gezegenlerin, vedik astrolojide belirsizlikleri, anlaşılmazlıkları ile bilinen düğümler tarafından 'tutulduğu', gidişatın karmaşık bir yapıya büründüğü manasına gelir.

24 Şubat 2020'den beri güncel bir Kala Sarpa etkisi altındayız. Bu durum 22 Haziran'a kadar da devam edecek. Hızlı olduğu ve dört haftada tüm zodyakı dolaşabildiği için her ayın iki haftası Ay, Kala Sarpa'yı bozuyor. Kala Sarpa'nın geçerli olduğu günlerde (25 Şubat - 5 Mart; 16-31 Mart; 13-27 Nisan; 10-24 Mayıs; 7 -22 Haziran) istikrarsızlığın zirve yapabileceği teorisi mevcuttur.

Rahu ve Ketu'yla aynı burçta gezegen olmasının Kala Sarpa'nın negatif etkisini azalttığı düşünülürse sürecin 24 Mayıs'tan 22 Haziran'a kadar olan kısmı daha kolay geçebilir.

Kala Sarpa'nın etkinliği düğümlerin burcu, nakşatrası ve yöneticileriyle de alakalıdır. Ketu, Mula'dayken ve Rahu Ardra'dayken zararı daha büyük olabilirken Rahu'nun Mrigasira'ya 22 Nisan'da (bir başka iddiaya göre 20 Mayıs'ta*) geçmiş olması zararı azaltan bir yapıdadır.


* Rahu'nun şu an nerede olduğu konusunda da bir ortak kanı yok. Rahu ve Ketu bir gezegen olmadıkları ve hesaplanmış noktalar oldukları için tam olarak kaç derecede olduklarına dair farklı görüşler vardır. Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngesindeki hareketinin tam muntazam, nizami olmadığı biliniyor.

Mean node hesabına göre Rahu, Mrigasira nakşatrasına 20 Mayıs 2020'de girecek. Mean node, Ay'ın yörüngedeki hareketini muntazam olarak varsayar.

True node hesabına göre Rahu, Mrigasira nakşatrasına 22 Nisan 2020'de girdi. True node, Ay'ın yörüngedeki gerçek konumuna göre hesaplar. Ay'ın gayrinizami hareketleri de hesaba dahildir. 






Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

1 yorum:

  1. Merhaba Yeşim Hanım.
    Ben Çağdaş Kapukaya.
    Sizi uzun süredir youtube kanalınız ve blog siteniz üzerinden takip ediyorum. Artolojiyle ilgili birçok araştırmayı sizin sayenizde yaptım ve birçok bilgi edindim. Öncelikle tüm bunlar için size çok teşekkür ediyorum. Size danışmak istediğim bir konu var. Benim doğum haritamda vedik astrolojiye göre yükselen burcum yengeç ve Vasuki Kala Amrita yogasına sahibim. yaptığım araştırmalara göre bu yoganın olumsuz bir kadere işaret ettiğini gördüm. Fakat yükselen yöneticim olan Ay, Balık burcunda Ketu ile kavuşumda. İlk gençlik yıllarımdan bu yana kronik rahatsızlıklarla mücadele ediyorum. Eğitim hayatıma ara vermek durumda kaldım. Yalnız bu sene için Erasmus öğrencisi olarak yurtdışına çıkma fırsatım doğdu. Öncelikli sorum bu yoganın hayatımdaki olumsuz özelliğini azaltan bir haritaya sahip miyim? Çünkü gerek arkadaş çevrem ve gerek akraba çevremde bir takım haksızlıklara mağruz kaldığım durumlar oldu. Son sorum ise sizden kişisel haritam için danışmanlık alabilir miyim, kişisel danışmanlık yapıyor musunuz? Eğer ilgilenirseniz çok mutlu olurum.
    İyi günler diliyorum.

    YanıtlaSil