Astrolojide Yanık Merkür

Güneş ve Merkür'ün aynı burçta olmasına Vedik astrolojide Budhaditya Yoga ismi verilir. Merkür, Güneş'ten fazla uzağa gidemediği için çok da yaygın bir yogadır. Bu ikilinin beraber olduğu ev, o eve dair yetenekleriniz olduğu manasına gelir. Merkür Güneş'e yakınsa (12° yakınlık) yandığı için kişinin bu yeteneklerini gerçekleştirmesi biraz zor olur.

Eğer Merkür ve Güneş birbirine yarım derece kadar yakınsa (hatta tam olarak 17 dakika yakınlık) kişiye parlak bir zihin verir. Arap astrolojisinde 'cazimi' ismi verilen bu durumda kavuşumun olduğu evin veya Merkür'ün yönettiği evlerle alakalı konulardaki yetenekler göz alıcı seviyelerde olabilir. Merkür'ün cazimi olduğu günlerde aydınlık bir zihnimiz, parlak fikirlerimiz olabilir.

Cazimi konsepti vedik astrolojide yoktur ama yokluğu geçersiz olduğu manasına gelmez. Astroloji temel prensipleri dışında kuralları tamamen tecrübelere, gözlemlere göre şekillenen ve gelişen bir bilgidir. 

Kendi incelediğim haritalardan vardığım kişisel sonuç ise yanık Merkür'e görünüm yapan yararlı gezegenlerin yanığa iyi geldiği ve Merkür'ün Güneş'le kavuşumdan uzaklaşmaya başladığında daha kuvvetli olduğudur. Yanık gezegenler, görevlerini Güneş'e devrettikleri için de kuvvetli bir Güneş varsa yanık gezegen etkileri yaşanmayabilir.

Güneş'e yakın olan gezegenler 'yanık' diye kategorilendirilseler de gezegenin Güneş'ten daha ilerde olması ile Güneş'ten geride (daha düşük derecede) olması arasında etki farkı vardır. İleri olan gezegen her zaman geride olanın etkisine kapılır. Bu manada, Güneş'e yaklaşan Merkür (gerideki gezegen) esnasında, Güneş Merkür'leşir. İletişim kurmakta zorlanabilir, sık fikir değiştirebiliriz. 

Merkür, Güneş'i geçince ise Merkür Güneş'leşir. Bu sefer Merkür iletişim kurarken göz alıcıdır. Kendini dinletir. Sadece biraz fazla 'kibirli' bir dilden konuşuyor olabilir. Fikirlerine fazlasıyla güvenir. Hata yaptığını kabul etmeyebilir. 

Her iki durum da 'Yanık Merkür' diye geçer ama yaşama yansımaları birbirinden farklıdır. .

--
Cazimi de, yanıklığa dair tüm bahsettiklerim de, sadece Merkür için değil, herhangi başka bir gezegen için de geçerlidir. Retro gezegenler Güneş'le aynı yönde hareket etmedikleri için yanık sayılmazlar.

Güneş ve diğer gezegenlerin kuvvetine dair açıklama yapan geçmiş bir yazım için tıklayınız.  



yesimarpat@gmail.com


Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder