Bu yazımda Amerika'da henüz ufak bir oluşum olan, belki de hep ufak kalacak olan, ama kendi adıma çok ilginç bulduğum bir 'keşif oyunundan', astroloji ya da buna benzer bir kehanet özelliği olmayan Randonauting'den bahsedeceğim.
Randonauting, random + nauting kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.
Random = rastgele
Nauting = yelken açma
Rastgele bir konuma gitmek ve o konumu incelemek, çevreyle temasa geçmek manasındadır.
Coğrafyanın psikolojisinden, ruhundan etkilenen biri olarak bu keşiften keyif duyacağımı düşünerek denedim. Bu deneyimimi de burada paylaşmak istedim.
---
Randonauting, yaşadığınız yer civarlarında olan ve fakat tamamen rastgele seçilmiş coğrafi koordinatlara gitmek ve o koordinatları incelemek, keşfetmektir. Rastgele seçilen koordinatları şimdilik Telegram Messenger uygulamasındaki Fatum Bot hesabı üzerinden ediniyorsunuz. Yakında kendilerine ait bir uygulama da geliştirmek üzere çalışmaları devam ediyor.
Coğrafi koordinatlar, Fatum Bot'un bağlı olduğu Kuantum Rastgele Sayı Üreteci (quantum random number generator) tarafından gerçek rastlantısal coğrafi koordinat sayısı şeklinde tarafınıza gönderiliyor. Bu tip sayı üreteçleri üst düzey güvenlik gerektiren kurumlarda şifreleme için artık kullanılan bir araç ve fakat bu konudan hiç anlamadığım için bu botun üretecinin teknik özelliklerini ve ne kadar gerçek rastlantısal sayılar ürettiğine dair yorum yapamam. Tübitak'ın da ürettiği bu üreteci Türkiye'de ancak savunma bakanlığı izniyle satın alabiliyorsunuz. Yurtdışında 1000-1500 Euro civarı rakamlara satışı mümkün.
---
Randonauting projesi şu fikirden yola çıkmıştır:
Karmaşıkmış gibi gözükse de aslında dünyadaki herşey birbirine uzaktan ya da yakından bir şekilde bağlantılı.
'Six degrees of separation' teorisine göre aramıza en fazla altı aracı koyarak dünyadaki herhangi birine ulaşabiliyoruz. Düşüncelerimiz de dahil olmak üzere - ki düşüncelerimizi de çevremiz etkiliyor- her nesne ve herkes birbirine bağlantılı. Bu da yaşamın rastlantısallığına engel olan bir durumdur. Günümüze ne kadar çeşitlilik katarsak katalım bazı yerlerde bulunmamız imkansız gibidir. Zira seçimlerimizden oluşan bir zincirin bizi oralara götürmesi imkansızdır.
İlginç olanı da bu imkansız yerlerin bize çok yakın yerler de olabilmesidir. Oturduğumuz evin iki sokak arkasındaki tamircinin farkında bile olmayabiliriz; ya da orada bir yaşlı ağaç olduğunun; ya da bulunduğumuz sokakta bir duvar deliğinde yaşayan kuşun. İşte Fatum Bot, önceden tanımladığımız mesafe dahilinde rastgele koordinatları bize göndererek, bizim o koordinatlara gitmememizi; böylece hem burnumuzun dibinde olup hem de kör kaldığımız noktaları keşfetmeye yarıyor.
Fatum bot projesine dair bir başka iddia da şu ki, yaşam bir yol ve fakat tünel tarzı bir yoldur. Yoldan sapmak da ancak tünelin kıvrımlarıyla limitlidir. Yaşamda rastlantısallık yoktur. Gerçek rastlantısal şeyleri yaşama ekleyebilmek (kuantum rastlantısal sayılardan çıkan koordinatlar gibi) tünelin dışına tavşan delikleri açmaya ve daha başka bir boyutla temasa geçmeye, zincirlerimizi kırmaya ve düşünce gücümüzün gerçekleştirme becerisini artırmaya yarar. Bu mantıkla bizim bu projeye dahil olmamız da rastlantı değildi ve fakat bize ulaştırılan rakamlar tamamen rastlantıydı.
---
Fatum bot telegram üzerinden birkaç tipte koordinat gönderiyor ama en fazla attractor ve void şeklinde iki tipte koordinat kullanılıyor. Randonatuing yaparken bir niyetle yola çıkılırken Attractor noktası komut olarak isteniyor; niyetsiz ve ne çıkarsa bahtıma şeklinde keşfe çıkılırsa Void isteniyor.
Attractor noktaları için birkaç bin tane koordinat üretiliyor ve bu noktaların en yoğun olduğu bölgenin orta noktası veriliyor. Void ise Attractor'un tam tersine yoğunluğun en az olduğu bölgenin orta noktası oluyor. Randonauting kaşifleri bazen niyetle önce Attractor noktasına, oradan da Void noktasına gitmek için Pair (çift koordinat) da isteyebiliyor.
Normalde koordinatlarınıza gitmek için belli bir süreniz yok ama belli bir saatte keşif tercih ediyorsanız Qtime koordinatı da kullanılabilir.
Başka tip koordinatlar ve komutlara dair açıklama yapmam işi hem uzatacak hem de teknik bilgi karmaşasına sebep olabilecek. İlgilisinin onları kendi kendine araştırabileceğini düşünüyorum ve komutları yollama ve koordinatları almak için gerekli adımlardan bahsetmeye başlıyorum.
Randonauting yapmak isteyenler için komut isteme adımları şöyle:
1) Uygulama için Telegram uygulamasından Fatum Bot ile diyaloga başlayın.
Size İngilizce bir açıklama gelecek. Dil biliyorsanız aynen o açıklamayı takip ediniz. İngilizcesi zayıf olanlar için adımların en önemli kısımlarını anlatmaya devam ediyorum.
2) Kendi coğrafi konumunuzu (ya da keşfe çıkma noktanızın coğrafi konumunu) bota gönderin.
New location confirmed karşılığını alacaksınız.
3) /setradius 1000 komutunu gönderin. Yarıçapı 1000 metre olan bir çember dahilinde koordinat tercih ediyorum demektir bu. Bu sayı minimum 1000 metre olmak zorunda. Daha yüksek bir sayı da yazabilirsiniz.
4)
Niyetle yola çıkmak için komut: /getattractor
Niyetsiz yola çıkmak için komut: /getvoid
Önce niyet arkasından hemen niyetsiz ikinci noktaya gitmek için komut: /getpair
Tamamen kör keşif için (attractor veya void rastlantısal) komut: /getblind
5) Diyelim /getattractor komutunu yolladınız. Bir iki dakika içinde koordinatlarınız gönderilir. Eğer sayı üretilemesiyse bir süre sonra tekrar deneyebilir veya 3.adımdaki /setradius 1000 'i yükseltebilirsiniz. 1000 metre yerine 1100, 1200 metre deneyebilirsiniz.
--
Tavsiyeler, uyarılar:
- Coğrafi koordinatlarınıza Google Maps'le gidebilirsiniz.
- Yürüyebilirsiniz ya da taşıtla gidebilirsiniz.
- Koordinat erişelemeyen bir yerde olabilir, örneğin bir evin içi ya da bahçesi gibi. Öyleyse mümkün olduğunca yakınına gitmeniz yeterlidir.
- Erişimi zor veya tehlikeli koordinatlara ulaşmak için risk almayınız
Gittiğiniz yerde çevreyle temasınız olmalı. Unutmayın ki keşfe çıktınız. Yoldan bir çakıl taşı, bir yaprak toplamak ve yanınızda getirmek; varsa oradan geçen bir hayvanı sevmek, beslemek; yoldan geçen birine selam vermek; varsa etraftaki tabela veya duvar yazılarını okumak gibi eylemleriniz olmalı.
----
İlk randonauting tecrübemde yokuş aşağı uzunca yürümek zorunda kaldığım, asla bilmediğim bir sokağa gittim. Koordinatımda satılık bahçeli bir ev vardı. Evimizi değiştirmek uzun zamandır aklımızda 😲
Satılık evin bahçesine giremedim ve fakat birkaç taş ve yaprak toplayıp çantama attım. Hemen yanındaki büfede oturup çay içtim. Büfede çalışan çocukla havadan sudan konuştum.
Yokuş yukarı geri tırmanmaya bir an üşendim ve taksi almak istedim fakat sokaktan yokuş yukarı boş taksi geçmediği gibi on dakika kadardır başka bir kadın sokakta taksi bekliyordu ve bulamıyordu. Onun önüne geçip geçebilecek olan o nadir taksiyi de ben kapmak istemedim. Kendisiyle konuşup taksi geçerse paylaşmayı önermeyi düşündüm ama çok stresli bir yüz ifadesi olduğu için bu fikrimden vazgeçtim ve kadından uzaklaştım. Olur da iki taksi geçerse ikincisini alacaktım. Geçmezse yokuşu tırmanacaktım. Uygulamalarla taksi çağırma işlerine hala uzağım ve ayrıca yokuşu tırmanmak da gözümde o kadar büyümemişti.
Kadından 30 metre kadar ancak uzaklaşmıştım ki kadın bir taksiyi çevirebildi. Sonra taksi yanıma geldi; durdu. Şoför, "Buralardan boş taksi zor geçer, gelin sizi de atalım yukarı", dedi. Keşke başka bir şey dileseymişim denilen cinsten bir durum yaşadım. Belki de düşüncelerin gerçekleşmesi teorisine küçük bir örnek oldu. Şoföre de taksiyi tutan hanıma da ücret ödemek istedim; her ikisi de ödeme almayı reddetti ve beni yukarı kadar çıkardılar.
---
Randonauting yapanlar genellikle gittikleri yerlerde sıra dışı, garip, değişik durum ve haller yaşadıklarını veya gördüklerini söylüyorlar. Tabii bu durum algıları açıp gitmek, değişik şeyler yaşama beklentileriyle gitmekle de alakalı olabilir. Her ne oluyorsa, zaten sık sık yürüyüşe çıkan biri olarak hep aynı noktaya gidip dönmektense bu tarz keşiflere çıkmak heyecanlı da geldiği için paylaşmak istedim.
Princeton Üniversitesi'nde 20 senedir yapılan
Global Consciousness Project isminde bir deney var. Dünyanın 60+ noktasında rastgele sayı üreteçleri bunca yıldır çalışmakta ve veriler Princeton Üniversitesi'nde bir server'da saklanmakta. Birbirlerinden mesafe olarak oldukça uzak olan bu üreteçler özellikle dünyanın odaklandığı olaylar esnasında (deprem, facia, terör, büyük maçlar, kraliyet düğünleri vb) rastlantısallıktan daha yüksek bir oranda senkron rakamlar üretmeye başlamışlar. Bu durum da ortak bilincin rastlantısal olması gereken sayılara bile etki edebildiği iddiasına zemin oluşturuyor. Tabii belki de üreteçlerdeki senkron artışı olaylardan başka sebeplerden de etkileniyor olabilir. Bu projeden sadece rakamlar ve bilinç bağlantısı üzerine düşünmek isteyenler için örnek olması için bahsettim.
Konu hakkında (İngilizce) kaynaklar için:
1)
Randonauting for Dummies
2)
Reddit Randonauts Grubu
3)
Tamlin'in Randonauting Deneyimi
0 yorum:
Yorum Gönder