Jyestha Nakşatrası ve Fırtınaları

Istanbul'un lodosa emanet olduğu şu saatlerde beş gün sonra gerçekleşecek Güneş Tutulmasının da içinde olacağı Jyeshta (ciyeşta) nakşatrasından biraz daha bahsetmek istedim. 


Şef, lider yıldız olarak bilinen Jyestha rakiplerine karşı çok etkili bir rakiptir. Tanrıların kralı olarak bilinen Indra, Jyestha'nın mitolojik tanrısıdır. Indra, gökyüzünün ve fırtınaların çocuğudur. Şimşekler silahı, rüzgar da atıdır. 


Efsanenin birinde sağlayacağı yağmur ve topraklarına bereket karşılığında Indra'ya törenlerle tapınan bir köy halkı vardır. O sırada bu köyde yaşayan ve henüz çok genç ve toy olan tanrı Krişna bu tapınmaya anlam veremez. Köy halkını toplar ve görevlerini yapmalarını, topraklarını hakkıyla işlemeyi ama sonucunu kontrol edemeyecekleri şeyler için kafalarını yormamalarını ve kimseden medet ummamalarını söyler. Krişna'nın söylediklerine hak veren köylüler Indra'ya tapınma törenini gerçekleştirmemeye karar verir. 


Saygısızlığa uğradığını düşünen Indra duruma çok kızar. Korkunç bir fırtına olarak yedi gün boyunca köyün üzerine çöker. Krişna da Govardhan Dağı'nı yerinden kaldırır, sol elinin tek parmağıyla köye şemsiye gibi tutarak köyün fırtınadan harap olmasını engeller. Gürleyip esmesine rağmen köye zarar veremediğini gören Indra, fırtınalarını toplar ve köyden uzaklaşır. Özetle, efsane, saygının ve itibarın zorla kazanılamayacağını anlatır. 


Bu efsanede Jyestha'ya has artı ve eksi temaları da görüyoruz. 


Şemsiye, Jyestha'nın sembolüdür. Koruma manasındadır. Jyestha'nın yardıma muhtaçları, zalimle mücadele eden masumları koruyan bir yanı vardır. 


Saygı göstermek sembolünden Jyestha'nın saygı duymak veya talep etmekle alakalı gündemleri vardır. Saygıyı zorla istemek başına bela açarken koruyucu yanıyla doğal bir saygıyı da kazanabilir. 


Jyestha'nın örgütlenme becerisi ve topluma gerçekleri yaymaya yönelik bir yanı da vardır. 


Jyestha çok güçlü olmasına rağmen kendine güven sorunu yaşayabilir. Bu güveni ancak saygı gösterilerinden çıkarabileceğini düşünür. Bu yolda kendinden genç ya da acemi rakipleri tarafından şaşırtıcı mağlubiyetler yaşayabilir. 


Jyestha'nın bütün temaları bundan ibaret değil elbette. Fırtına sesleri ve tutulma bu yönlerini hatırlattı. Ben de yazdım. Başka yönlerine yakında devam ederim.


Jyestha nakşatrası vedik düzende Akrep burcunun 16°40 - 29°59 aralığında bulunur. Bu konum, batı astrolojisine göre Yay burcunun yaklaşık 12-26 derecelerine denk gelir. 


yesimarpat@gmail.com


Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder