Tarot Kartlarındaki Nakşatra İzleri - 13 Ölüm Kartı

Tarot destelerindeki major arcana kartlarındaki numaraların da nakşatralarla (her zaman değilse de) çoğu zaman uyumlu olduğunu fark etmeme sebep olsn bir diyalogdan beri Tarot ikonografilerini inceler oldum.


Günümüzde en çok kullanılan Rider-Waite destesinin bazı kartlar için kartın o zamana dek kullanımıyla alaka kurulamayan ek sembolleri özellikle nakşatra referanslı çıkarak beni şaşırtmakta.

Belki bu bahsettiğim şeyden bazılarınız haberdardır. Ben yeni fark ettiğim için heyecanla haber vermek istedim.

Örneğin 13 numaralı Ölüm kartında bir ölüm şövalyesinin kralı, genci, papazı ayırt etmeden yaşamlarını sonlandırabildiğini anlıyoruz. Ölmüş kraldan ego ölümü yorumu da çıkabiliyor. Kartın yorumu herkese göre aşağı yukarı benzer olabilirken Waite'in şövalyeye taşıttığı, daha önceki hiçbir destede kullanılmamış, üzerinde beyaz gül olan bayrağın manasına dair çok kafa yorulmuş.

Waite, bu kartın açıklaması için şunları yazmış:

"Son, yıkım, (erkek için) yanlış yola sapmak, (kadın için) vasi kaybı, bekarlık, evlilik ihtimalinin sonlanması"

Bekarlık, Başak burcunun bakire kadın sembolüne aittir. 13 numaralı nakşatra da vedikte #Başak burcuna ait Hasta nakşatrasıdır.

Beyaz gül ise bekaret, masumiyet, saflık, sonsuzluk manaları taşır.

Waite'in ölüm şövalyesine beyaz güllü bayrak taşıtmasındaki niyetin Hasta / Başak referansı eklemek isteği olduğunu sanıyorum.

Başka kartlardaki nakşatra sembollerinden de seri olarak bahsedeceğim.



Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder