Tarihte Jüpiter ve Satürn Kavuşumu

21 Aralık 2020'de Jupiter ile Satürn'ün kavuşumuna dair çok fazla şey söylendi. Özellikle batı astrolojisine göre Kova burcunda yüzyıllar sonra ilk kavuşumları olacağı için Kova çağını başlattığı gibi ifadeler de mevcut. 


Vedik mantıkta olay biraz farklı. 


Kova çağı, dünyanın kayan ekseninin işaret ettiği takım yıldızlarının Kova'ya geçmesiyle başlar. Şu anda eksen Balık takımyıldızlarında. Ama burçların tam başlangıcı neresidir konusu karışıktır. Dünyanın eksen kayması da çok ağır olduğu için Kova çağının başlangıcının 2100 - 2500 yılları arasında bir yerde başlaması gerekir. 


Jüpiter ile Satürn yaklaşık 20 senede bir kavuşurlar ve kavuşumları önemli döngüleri kapar ve açar. Batı astrolojisinin bahsettiği Jüpiter ile Satürn'ün Kova'da kavuşumuyla başlayan şey Kova Çağı olamaz. Zira Kova Çağı gezegenlerin kavuşumuyla alakalı değildir. Yukarıda bahsettiğim gibi eksenin işaret ettiği takımyıldızlarıyla alakalıdır.  Yine de Jüpiter ve Satürn'ün kavuşumu 'önemsiz' değildir. Sadece bu kavuşumun önemine dair atfedilen örneklerdeki yanılgıya işaret etmek için bu yazıyı yazıyorum. 


Vedik astrolojinin kullandığı yıldızıl zodyaka göre Jüpiter ve Satürn Oğlak burcunda kavuşuyorlar ve en son 19 Şubat 1961'de yine Oğlak'ta ve yine bugünkü gibi Uttarashadha nakşatrasında kavuşmuşlardı. 


1961 yılı da dünya ve Türkiye gündeminin yoğun olduğu yıllardandır. 1961'in ana olayları:


  • Berlin duvarı inşa edildi. 
  • ABD'de Kennedy başkan oldu. İddiaya göre Jüpiter Satürn kavuşumu yıllarında başkan olan başkanlar görev süresini tamamlayamadan ya vefat ettiler ya da görevden alındılar. Bu yüzden bu seferki başkanın dönemini tamamlayamayacağına dair teoriler mevcut. 
  • Küba'da Castro rejimini yıkmak için ABD'nin desteğini alan sürgündeki Kübalıların Domuzlar Körfezi çıkarması başarısızlıkla sonuçlandı. Çıkarma, ABD'nin büyük itibar kaybına sebep oldu. ABD ile Küba arasında sürekli stres başladı.  
  • ABD, üçüncü dünya ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek için Peace Corps (Barış Gücü) kurdu. Gerçek amacına dair çeşitli komplo ve teoriler mevcut. 
  • ABD'de siyahilerle olan ayrımcılığa protestolar yoğunlaştı. 
  • ABD, Vietnam Savaşı'na yoğun bir şekilde müdahale etmeye başladı. Anlamlı sayıda asker ve teçhizat gönderilmeye başlandı. Savaştaki ABD müdahalesi bu tarihten itibaren aynen Jüpiter'in tekrar vedik Oğlak'a geçtiği 25 Ocak 1973'ten iki gün sonra imzalanan barış anlaşmasına dek sürdü. Bu durum Uttarashadha'ya has kalıcılık ve evrensellik özelliklerine çok uymaktadır. 
  • Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk astronot oldu.
  • 27 Mayıs darbesinin ardından Türkiye'de yeni anayasa hazırlandı. Devrik yöneticilere idamları ve cezaları icra edildi. Genel seçimler yapıldı. Genel seçimlerin sonucunda CHP ve AP (sol ve sağ parti) koalisyonu oluştu. 
  • OECD kuruldu. Türkiye kurucu üye oldu. 


Yukarıdaki 1961 yılına ait vakalar internet aramasında öne çıkanlardır. Başka önemli şeyleri atlamış olabilirim. Buradaki amacım Jüpiter ve Satürn'ün 21 Aralık 2020'deki kavuşumunu takip eden ayların 1961 yılına benzer sonuçlarının olabileceğini göstermektir. 


Tabii ki gökyüzü sadece Jüpiter ve Satürn'den ibaret değildir ama 1961 yılının temalarında özellikle bu kavuşumu vedik İkizler burcunda birikmiş gezegenlerine göre 8.evinde karşılayan ABD'de; yükselenine göre 8.evinde ve Güneş burcu olan Terazi'deki gezegen kümelerine göre 4.evinde karşılayan Türkiye'de siyasette yoğun gündemler beklenebilir. 


Ülkeler için 4.ev halkı, iç işlerini, muhalefeti göstermektedir. Türkiye için 4.ev (iç siyaset, toprak) ve 8.ev (ekonomi, finans, zorluklar) 21 Aralık'tan itibaren 5 Nisan'a dek yoğunlaşabilir. 


ABD'de başkanlık seçimleri veya korona sürecinin yıkıntıları etrafında protestolar, ülkenin dış politikasında savaş gündemleri vedik astrologlar tarafından özellikle de 2021 Nisan ayına dek beklenmektedir. 



Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder