Mars Baskısı

Doğum haritalarında Mars'ı 1, 4, 7, 8 veya 12.evlerinde bulunan kişilerde Mars Baskısı olduğu söylenir. Bu duruma manglik, kuja dosha, mangal dosha, mangala dosha gibi çeşitli isimler de verilir. Bazı ekollerde 2.ev Mars'ını da duruma dahil ederler. Mars Baskısı, evlilikte veya beraberliklerde gergin, stresli, öfkeli, huzursuz durumlar yaşanabileceğine işaret eder. 

Neden 1, 2, 4, 7, 8, 12.evler?

Vedik astrolojide Mars, kendi içinde bulunduğu ev 1 sayılmak suretiyle 4, 7 ve 8.evlere görünüm yapar. Dolayısıyla 1, 4, 7, 8 ve 12. evlerdeki Mars, muhakkak aile hayatı evi olan 2. eve ve evlilik evi olan 7. eve görünüm yaparak bu evlerdeki Mars'a ait olan 'stres' ve 'gerginlik' enerjisini artırır.

Mars Baskısı, görüldüğü gibi nüfusun yaklaşık yarısında vardır. Bu kadar büyük bir kitleyi kapsayan Mars baskısı için de evlen(e)mez, evlenirse mutsuz olur gibi bir sonuç çıkarmak çok büyük bir iddiadır. Zaten hep dediğim gibi bir Jüpiter veya Venüs görünümü, kısmen Ay görünümü bu evlerdeki Mars'ı dindirir. Baskı azalır. 


Jüpiter Mars'a üçgen, karşıtlık veya kavuşum görünümü yapabilir. Venüs ve Ay ise sadece kavuşum veya karşıtlık görünümü yapabilir. 

Jüpiter, Venüs veya Ay görünümleriyle dinen Mars Baskısı etkisi; Satürn, Kuzey veya Güney Ay Düğümü görünümleriyle artar.
Satürn Mars'a bulunduğu burç 1 sayılarak 3, 7, 10 burç görünümü yapabilir. Düğümler ise üçgen, karşıtlık veya kavuşum görünümü yapabilir. 

Mars baskısı olan kişiler öfkeli, gergin, stresli kişilerdir diyemeyiz. Bilakis çok yumuşak huylu olsalar dahi beraberliklerinde öfkeli veya gergin durumlar oluşabilir.

Vedik dünyasında Mars Baskısı olan kişilerin yine Mars Baskısı olan kişilerle beraber olmaları önerilir. İki negatif durumun birbirini nötrlemesi gibi bir mantığı vardır. Evlilik öncesi çiftlerin uyumu (sinastri) çalışmalarında ilk dikkat edilen konuların başında Mars Baskısı gelir.


Bunun dışında vedik dünyasında reçeteler (remedyler) de vardır. Mars Baskısı için Kumbh Vivaha ismi verilen bir tören vardır. Evlilik öncesi yapılan bu tören aslında baskı sahibi kişinin 'bir kova/tas ile evlilik töreni' yapması ve akabinde bu kovanın/tasın akan bir suya bırakılması şeklinde gerçekleştirilir. Bu şekilde kişinin mars baskısı bir tasa yüklenmiş ve akan suyla kaybedilmiştir. Bu tip reçetelere yoğun materyalist eğitimlerden geçmiş bir kişi olarak ben de garipsiyorum ve ikna olmuş değilim ama böyle de bir şey var niyetine ilgilisine belirtmek isterim. 

Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com




Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder