Astrolojide 'Büyük Adam' İşaretleri

Vedik astrolojide Pancha Mahapurusha Yoga ismi verilen gezegen konumlarına sahip kişilerin bir yönleriyle sıradışı ölçekte büyük başarılar elde edeceği öngörülür. İçlerindeki büyük potansiyeli büyük biçimlerde gerçekleştirebilenlere ait bir yogadır. 

Sanskritçede
Pancha = beş(5) 
Maha = büyük, önemli
Purusha = insan

demektir. 

Bu yoganın beş çeşidi olduğu için 'büyük insan işaretleri sayılabilecek beş yerleşim" şeklinde çevrilebilir. 

Bu yoganın varlığı için Güneş ve Ay dışında kalan gezegenlerden en az birinin, kendi burcunda veya yücelmiş durumda olması ve köşe evlerde (1, 4, 7, 10. evlerden birinde) yerleşmiş olması gerekir.  

Eski Sanskrit metinlerden derlenmiş bir yoga olduğu için bu yerleşimlerin varlığını tropik zodyaktan (batı tarzı sodyak) değil, sidereal zodyaktan (yıldız bazlı zodyak) ve tüm burç/ev sisteminden kontrol etmelisiniz. 

Vedik tarzı haritanızı da astro.com'dan çıkarabilirsiniz. Zodyak seçimi seçeneğinde Sidereal'ı tıklamalı; ayanamsa olarak da Hindu/Lahiri'yi seçerek vedik sistemdeki haritanıza ulaşabilirsiniz. 

Merkür:
Vedik sistemde İkizler veya Başak burcunda ve köşe evlerdeyse kişi keskin zekalıdır ve sıradışı iletişim (konuşma ve yazma) becerileri vardır. Negatif etkiler altında değilse çok başarılı ve kolay bir eğitim hayatı olur. Bu durumdaki Merkür'e Bhadra Yogası ismi verilir.

Venüs:
Vedik sistemde Boğa, Terazi veya Balık burcunda ve köşe evlerdeyse kişinin sıradışı bir güzelliği, zarafeti, asaleti veya sanatçı yönü vardır. 
Bu durumdaki Venüs'e Malavya Yogası ismi verilir.  

Mars:
Vedik sistemde Koç, Akrep veya Oğlak burcunda ve köşe evlerdeyse kişinin sıradışı bir gücü, kuvveti; sportif, atletik becerileri vardır. Kişi cesur ve hırslıdır. 
Bu durumdaki Mars'a Ruchaka Yogası ismi verilir.  

Jüpiter:
Vedik sistemde Yay, Balık veya Yengeç burcunda ve köşe evlerdeyse kişinin sıradışı bir idrakı, bilgeliği, hocalığı, akıl verme, rehberlik etme becerileri vardır. 
Bu durumdaki Jüpiter'e Hamsa Yogası ismi verilir.  

Satürn:
Vedik sistemde Oğlak, Kova veya Terazi burcunda ve köşe evlerdeyse kişinin sıradışı bir disiplin anlayışı vardır. Kişi, otoriterdir ve liderlik becerileri gelişmiştir. Harika bir organizatör de olabilir. Bu durumdaki Satürn'e Shasha Yogası ismi verilir.  


Bu yogalardan birine sahip kişinin 'büyük adam' olmasının önüne çıkabilecek engeller, negatif etkiler şunlar olabilir:


  • Yoganın söz konusu olduğu gezegene çok yaklaşmış bir Güneş (8 dereceden daha yakın). Güneş'in karşıtlığı da yoganın etkisini kısmen azaltır. 
  • Yoganın söz konusu olduğu gezegenle kavuşum yapan zararlı gezegenler: Satürn, Mars, Rahu (kuzey ay düğümü) veya Ketu ( güney ay düğümü). Bu gezegenlerin görünümleri de kısmen etkilerini azaltabilir. 



Not : Tek bir astrolojik etkiden büyük çıkarımlar yapmamalısınız. Doğum haritasındaki her etki tek tek bir şeyler ifade etse de bütünde çok farklı bir manaya gelebilir.



Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder