Diwali Festivali 2021

4 Kasım 2021'de Hintlilerin meşhur festivallerinden olan Diwali kutlanıyor. Hintlilerde bayramsız festivalsiz gün yok zaten. Hepsini zaten ben de bilmiyorum ama aralarından görsel şöleni bol olan birkaçını çok seviyorum. Diwali de onlardan biri. 


Diwali, ışığın bayramıdır. İyinin kötüye karşı kazanması, ışığın karanlığı yenmesi kutlanır. Her sene Koç dolunayını takip eden 28.günde yapılır. Yani genellikle Ekim sonu Kasım başlarına denk gelir. Festival aslında beş gün sürdüğü için 2-6 Kasım günleri festival günleridir ama asıl mühim gün tam orta gün olan 4 Kasım'dır. 


Sıralı ışıklar manasına gelen Diwali günlerinde her yer ışıklandırılır, mumlar yakılır, fener alayları düzenlenir. Festival esnasında bereket tanrısı Lakshmi'nin (lakşmi) ışıklar arasında kol gezdiği düşünülür. Bu yüzden ışıklarla bereket bir aradadır. 


Hintlilere has bir çeşit yağ lambası olan diyalar bu festivalde bolca kullanılır. Kilden yapılma diyaların bazıları çok renkli ve çok  dekoratif olduğu için sırayla dizilmelerinin görsel lezzeti de çok yüksek oluyor. (Bkz yukarıdaki resim)


İçinizden gelirse siz de mumlar yakıp evinizi 4 Kasım akşamı ışıklarla süsleyerek iyiliğin kazanmasını, gerçeklerin aydınlığa kavuşmasını ve bereketin artmasını dileyebilirsiniz. 


yesimarpat@gmail.com



Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder