Astrolojide Ay Tutulması Çeşitleri

Dört tip ay tutulması vardır. 

1) Tam ay tutulması (total)
2) Parçalı ay tutulması (partial)
3) Gölgeli ay tutulması (penumbral)
4) Parçalı gölgeli ay tutulması (partial penumbral) *

*Aslında parçalı gölgeli tutulma zayıf bir gölgeli tutulmadır. Çoğu kaynak bu tip tutulmayı ayrı bir kategori olarak bile değerlendirmemektedir.  

Astrolojik açıdan bu tutulma listesi kuvvet sıralamasına dizilmiştir. Yani tam tutulma en kuvvetlisiyken parçalı gölgeli ay tutulması en zayıf olandır. Hatta klasik vedik astroloji gölgeli ay tutulmalarını tutulmadan bile saymamaktadır. 

Tam ay tutulması esnasında Ay tamamen karanlığa bürünür.
Parçalı ay tutulmasında Ay kısmen kararır. 
Gölgeli ay tutulmasında ise Ay'ın hiçbir yeri kararmaz, sadece biraz parlaklığı söner.
Parçalı gölgeli ay tutulmasında ise Ay'ın hiçbir yeri kararmaz ve sadece bir kısmının parlaklığı azalır. 


Tutulmalar kuzey ve güney ay düğümlerine yakın gerçekleşir. Tutulmalar ay düğümlerine ne kadar yakınsa o kadar etkin ve o kadar da kuvvetli olurlar. Tutulmalar esnasında düğümler Ay'a ve Güneş'e adeta format attığı için ne kadar yakınlarsa o kadar bunu becerebilirler. 

Tam Ay Tutulması, düğümlere 6° kadar yakınken Parçalı Ay Tutulması 12° kadar yakın gerçekleşir. Gölgeli Ay Tutulması için tutulmanın düğümlere mesafesi 17°'ye kadar çıkabilir. 

Bu açıdan bakıldığında 5 Haziran 2020'de yaşayacağımız olan tutulma parçalı ve gölgelidir. Düğümlere neredeyse 17° kadar uzak gerçekleşecektir. Bu yüzden zayıf bir tutulmadır. Yine de zayıf da olsa bir tutulma olduğu için herhangi bir dolunaydan daha kuvvetlidir. Doğum haritasında herhangi bir gezegene yakın gerçekleşmesi durumunda sonuç verebilir. 

Gelecekteki tutulmaların çeşitlerini ve hangi coğrafyalarda gözlemlenebileceğini görmek için tıklayınız


Not: 
Bu yazım çok özettir. Verdiğim bilgilerin istisnaları ve farklı bakış açılarından kaynaklı farklı kategorizasyonları olabilir. Rakamlar yuvarlıktır. 


Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com




  
Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder