Nakşatralara göre transit etkileri

Ön not: Bu yazı özel bir vedik astrolojisi bilgisi gerektirmese de doğum haritanızdaki Ay'ınızın nakşatrasını ve transit gezegenlerin nakşatralarını bilmeyi gerektirir. Nakşatraların batı astrolojisi dereceleriyle karşılaştırılmış hali için tıklayınız.


Vedik astrolojide nakşatralara göre de gezegen transitlerini değerlendirmek mümkündür. Navatara çakra ismi verilen transit değerlendirme yöntemiyle özellikle Satürn ve Jüpiter gibi bir burçtaki transiti uzun süren gezegenlerin, transitleri esnasında hangi aralıklarda daha pozitif veya daha negatif etkilerini hissedebileceğimizi ölçebiliriz.

Doğum haritanızda Ay'ınızın nakşatrası 1 nolu Tara sayılır ve ismi Janma Nakşatradır. Ay nakşatranızı takip eden nakşatra 2.sıradadır ve Sampat'tır. 9 adet tara kategorisi vardır.

1.Janma, 2.Sampat, 3.Vipat, 4.Kshema, 5.Pratyeri, 6.Sadhak, 7.Vadha 8.Mitree, 9.Adi-Mitree

10. nakşatra yeniden başa dönerek 1 sayılır. 11.nakşatra 2'dir, vs.

Tek sayı olan taralar, 1 ve 9 hariç, (yani 3,5,7) negatif etkilere sahiptir.
1 nolu tara nötrdür.
Çift sayılı taralar, 9 dahil, yani (2,4,6,8,9)  pozitiftir.

Taraların etkileri şöyledir:

1. Janma: Nötr ve ortalamadır. Daha doğrusu bir zor bir de hoş şey veren yerdir. Bir artı ve bir eksi sayesinde nötr olur. 
2. Sampat: Refah ve maddiyat
3. Vipat: Talihsizlik, hatalar, tehlikeler, belalar
4. Kshema: Zindelik, huzur, talihli gelişmeler
5. Pratyeri: Engeller, yenilgi ve başarısızlıklar
6. Sadhak: Başarı, yükseliş, statü artışı
7. Vadha: Sağlık riskleri, belalar, talihsiz gelişmeler
8. Mitree: Dostluk görmek, destek görmek, kaygılardan uzaklaşmak
9. Adi-Maitree: Yakın ilişkiler, neşe, kolaylıklar, mutluluk veren gelişmeler


Zararlı gezegenler (Satürn, Rahu, Ketu, Mars) negatif etkileri olan taralardan geçerken (3,5,7) zorluklarını artırabilirken pozitif taralardan geçerken (2,4,6,8,9) pozitif etkilerini biraz aşağı çekerler. Yani negatif taralardayken çifte bela olurken pozitif taralarda iyi etkileri kısarlar.

Yararlı gezegenler ise, (Jüpiter, Venüs) negatif taralardan geçerken negatif etkileri azaltıp kötünün iyisini verirken pozitif taralardan geçerken çifte bayram coşkusu verebilir.

Yani zararlılar her zaman zararlı gibi davranır. Negatif ortamda zararını artırır; pozitif ortamda zararını azaltır. Yararlılar ise her zaman yararlı davranır. Negatif ortamda elinden geleni yaparak zararı azaltırken pozitif ortamda faydayı çoğaltır.

Ay'ınızın nakşatrasını biliyorsanız nakşatra sıralamalarını bilmenize ve bunları sayıp durmanıza aşağıdaki tablo sayesinde gerek olmayacaktır.

Bu tabloda sol baştaki sütun Ay'ınızın nakşatrası içindir. Takip eden sütunlar ise transitler içindir. Kırmızı kutular negatif taraları, yeşil kutular pozitif taraları, beyaz kutular ise nötr/ortalama taraları gösteriyor.

Örneğin doğum haritanızdaki Ay'ınızın nakşatrası Ashwini ise, en baştaki satır size aittir. Aralık 2019-Ocak 2021 tarihleri arasında Uttarashadha'da (3.sütun) ilerleyecek olan Satürn sizin için Vipat konumunda ve daha negatif etkili çalışacaktır. Yani Satürn'ün 10.evinizden geçişinin negatif etkilerini kariyer hayatınızda daha çok hissederken Ocak 2021'de Satürn Shravan'a geçtiğinde kariyerinizdeki sıkıntılı süreç azalacaktır.

Bu süreçte şanslı Jüpiter 4 Ocak -8 Mart 2020 ile 26 Temmuz-30 Ekim 2020 arasında Purvashadha'da (2.sütun) olacağı için refah artıran Sampat etkisi çoğalacağı için kariyerinizdeki sıkıntılı sürecin gelirlerinizi etkilemeyeceğini, bilakis artırabileceğini söyleyebiliriz ve fakat Jüpiter'in de Uttarashadha'da Vipat olacağı 30 Ekim 2020 - 7 Ocak 2021 döneminde Jüpiter sadece elinden geleni yapabilecek ve bazı istenmeyen gelişmeleri önleyemeyebilecektir.

Yani Satürn'ün vedikteki 2.5 senelik Oğlak geçişinin 30 Ekim 2020 ile 7 Ocak 2021 arası dönemi Jüpiter'in de desteği olmayabileceği için kariyerinizde zor zamanlar söz konusu olabilir.

















2. Örnek: 
Ay nakşatrası Mrigasira, Chitra veya Dhanishta olanlar için 2019 yılı oldukça zorlu geçmiş olmalı:

Transit Satürn: 27 Kasım 2018 ile 26 Aralık 2019 aralığında Purvashadha nakşatrasında, negatif Vadha konumundaydı.

Transit Ketu: 23 Nisan 2019-11 Şubat 2020 aralığında Purvashadha nakşatrasında, negatif vadha konumundaydı.

Transit Rahu: 6 Aralık 2018 - 27 Eylül 2019 aralığında Punarvasu nakşatrasında (sağdan 3.sütun), negatif Vipat konumundaydı.

Jüpiter de 22 Nisan - 5 Kasım 2019 aralığında Jyestha nakşatrasında (son sütun), negatif Pratyeri konumundaydı.

Mars ve Venüs hızlı hareket ettikleri için onları ayrıca belirtmedim ama detaya girmek isteyenler için bunlara bakmak da faydalı olacaktır.


Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com









Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder