Coğrafi Astroloji

Yaşadığımız şehri değiştirdiğimizde yaşantımızda da büyük değişiklikler olabileceği gibi bazı huy ve tavırlarımızda da farklılıklar olabiliyor. Coğrafi Astroloji, kişinin hangi coğrafyada nasıl bir yaşam sürebileceğine dair tüyolar içerir. Bu araştırmaya da coğrafi astroloji, ikamet astrolojisi, relocation chart, vb değişik isimler verilir. 

Vedik astrolojinin temel metinlerinde yer değiştirince haritanın değişebileceğine dair ifadeler yoktur. Belki de eski devirlerde insanlar bugünkü kadar mobil olmadıkları için böyle bir ihtiyaç da duyulmamıştı. Oysa vedik astrolojide haritayı çevirerek okuma gibi bir durum vardır. Bazen haritayı Ay'ı yükselene alarak, bazen Güneş'i yükselene alarak veya bazen de içinde bulunulan daşa gezegenini yükselene alarak harita okunabiliyor. Bu yüzden de farklı bir coğrafyaya göre okumak gibi bir konsepte itiraz edilmesi mantıken yanlış olurdu. 

Bazı araştırmacılar vedik astrolojide de farklı coğrafyaların insan yaşamındaki etkilerini anlamak için araştırmalar yapmışlar. Bunları kendim de denedim. 

Buna göre doğduğunuz saati, yeni coğrafyanızda doğmuş olsaydınız saat kaç olurdu'ya göre çevirerek yeni bir harita çıkarmanız gerekir. Uzun yıllar doğduğu yerden çok uzaklarda yaşamış biri olarak bunu kendi haritamda da test etme imkanı buldum. Buna göre uzaklardaki yaşamıma çok uygun yerleşimler oluştu. Uzaktayken inanılmaz daha sosyal (11.evde yararlı gezegen yoğunluğu) ve fakat ilişkilerinde sorunlar yaşayan (7.evde zararlı gezegenler) biriydim. O yıllardaki bu durumu gençliğin neşesi ve toyluğuyla açıklasam da uzaklarda yaşayan başka arkadaşlarımın haritalarında da benzer işaretleri fark ettim. Türkiye'deyken okulunu zar zor bitirebilen bir arkadaşımın yurtdışında doktora bile yapmış olması, ailesiyle çok yakın olan bir diğerinin aileyle tüm bağlarını koparması da bu yeni haritalarla açıklanabiliyordu. Aynı değişimler vedik astrolojinin alt haritalarında da (vargalar) gözlemlenebilmektedir. 

Batı astrolojisi uyguluyorsanız orada da aynı mantıkta relocation haritalarını kullanabilirsiniz. Astro.com'da bunu rahat biçimde uygulamanızı sağlayacak modüller de var. 

  • www.astro.com 'a girin. 
  • Free Horoscopes tab'ine girin. 
  • Extended Chart Selection'ı seçin.
  • Edit Birth Data'yı seçin ve doğum bilgilerinizi girin. 
  • Default Settings kısmında Referens Place (referans şehir, taşınılacak yeri) seçin. 
  • Sections kısmında Round tab'ine basın ve Chart Type menüsünde en altta yer alan Local Space Chart/Relocation 'ı seçin

Astro.com'daki relocation chart yazıdaki örnek haritada olduğu gibi renksiz ve ev bölünmeleri kolay anlaşılır değil. Bunun yerine kendiniz sanki taşınacağınız şehirde doğmuşçasına harita da yaratabilirsiniz. Örneğin Türkiye doğumluysanız ve Almanya'ya taşınacaksanız doğduğunuz günlerde Türkiye ile Almanya arasındaki saat farkını gözeterek, mesela o zaman orası 2 saat gerideyse doğduğunuz Türkiye saatinin 2 saat gerisini Almanya şehirli  yeni bir harita yaratarak da çıkarabilirsiniz. 


Astrokartografya adı verilen, doğduğunuz saatte hangi gezegenlerin hangi noktalarda köşelerden geçtiğini gösteren dünya haritası üzerinde gösteren, yandakine benzeyen haritalar da var ve fakat gezegenlerin köşe geçişlerinden büyük sonuçlar çıkarmamak adına dikkatli değerlendirilmeleri gerekir. Nasılsa çoğumuz dünya haritasını açıp 'şurası iyiymiş' diyip orada yaşamaya gitmiyoruz. Elimizde en iyi ihtimalle birkaç alternatif oluyor. O alternatifler için de ayrı ayrı haritalar açmak fazla külfetli olmaz. 



Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com





Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

4 yorum:

  1. sizin bu konuda bir çalışmanız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yesimarpat@gmail.com'a yazınız

      Sil
  2. sizin bu konuda bir çalışmanız var mı?

    YanıtlaSil
  3. bilgiler için çok teşekkürler. peki yaz saati kış saati uygulamasn nasl yapacaz? yani mesela kış saati -2 de doğmuşum. saat dilimi aynı olan başka bir şehir için bakarken yine -2 mi yapacam yoksa şu an kullanlan -3 mü yapacam doğum bilgisi girerken? yanıtlarsanız çok sevinirim. sevgiler

    YanıtlaSil