Astroloji Ne İşe Yarar?

Astroloji, geleceğe dair bilgi toplama çalışmalarından (kehanet, divination) biridir. Bu çalışmalar sadece astrolojiyle limitli değildir. Tarot, kahve falları, su falları, remil ilmi (kum falı), numeroloji (ebced) bu araçlardan sadece birkaçıdır. Tarihte kuş gagalarından, hayvan kemiklerinden, eriyen mumun şekillerinden de kehanet yöntemleri geliştirilmiştir. 

'Geleceği sadece Allah bilir; kehanet işleriyle uğraşılmaması gereklidir' gibi bir argümana da şu açıdan katılmıyorum: Kehanet çalışması Allah'ın planına casusluk etmek değildir çünkü geleceğin kehanette bulunmaya çalışan kişiye bildirilmesi de zaten Allah'ın izin verdiğince olur. 
Kehanet en kullanışlı haliyle kendinizi olasılıklara hazırlamaya yarar. Hava durumu tahminlerinden, ekonomik gidişat tahminlerinden, şirketlerin gelecek yıllar için bütçe, satış, ciro tahminleri yapmasından amaç olarak farklı değildir. Kehanet yapan kişinin de, kehaneti yapılan kişinin de çalışmanın niteliğini bu şekilde kabul ederek yola çıkması gerekir. 

Astroloji sadece kehanetten ibaret değildir elbette. İnsanın kendi doğasını tanımaya ve bu sayede varsa sıkıntılarını çözmeye de yarayan kuvvetli bir farkındalık aracıdır. Bu açıdan astroloji birçok diğer kehanet çalışmalarından farklıdır. Astrolojinin bu özelliğini şahsen kehanet kısmından daha değerli bulurum zira farkında olan kişi zaten geleceğine dair kaygı üretmeyi de bırakabilir ve kendini, ortamını düzeltmeye çalışabilir. Bu açıdan kişi kendine verilen bilgiyi hakkıyla ele alabiliyorsa kişisel gelişimine de büyük katkıda bulunabilir. 

Yeşim Arpat
yesimarpat@gmail.com







Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder