Astrolojide Ünlü Sporcular

Artistik buz pateni şampiyonaları 1980'li yılların kış gecelerinin en eğlenceli seyirliğiydi. Neredeyse o yıllardan beri izlemediğim bu sporu bir süredir yeniden takip etmeye başladım.

2019 Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonasında erkekler kategorisinde bu sene çok sıkı rekabet vardı. 66 yıl aradan sonra ilk kez arka arkaya iki olimpiyat kazanması sebebiyle favori Japon Yuzuru Hanyu ise hatalı bir inişiyle favori olduğu yarışmayı ABD'li rakibi Nathan Chen'e yenilerek ikincilikle bitirdi.


Yuzuru Hanyu, Asya'da o kadar popüler biri ki her yarışmasında fanleri yeri göğü inletiyor. Yuzuru da oldukça hırslı bir genç. Japon kültüründe hırslarınız varsa bile bunu saklı tutmak, pek de açığa çıkarmamak gibi bir teamül vardır. Bu manada Yuzuru teamülden farklı bir yapıya sahip. Yine de çocuksu sevimliliği ve yeteneği ile popülerliğin zirvelerinde dolaşıyor.


Şampiyonayı izlerken ve ardındaki bunca fan heyecanını görünce ister istemez Yuzuru'nun doğum haritasını merak ettim. Hatta orada da kalmadım, başka yarışmacıların, eski sporcuların, atletlerin de haritalarını biraz karıştırdım. Pek çoğunun doğum saati belli değil. Ama konu bu da değil. Doğum saatleri belli olmamasına rağmen gördüklerimin çoğunda ortak bir yön var: kuvvetli Satürn ve Mars.


Bir gezegen yüceldiği burçta, rahatladığı (mooltrikona) burçta, kendi burcunda veya dost gezegenlerine ait burçta kuvvetlidir. Bir gezegen nasıl kuvvetli olur? konulu yazımdan bu burçların hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz. 


Normalde hayatta olan kişilerin haritalarını onlardan izinsiz yayınlayıp yorumlar yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Seneler önce bunu bir iki kişi için yapmıştım ama zaten sonradan konuya dair düşününce rahatsız olup silmiştim. Onlardan izin alabilecek durumum da yoktu haliyle. Ama bu sefer bunu yapmaktaki amacım hayatlarını yorumlamaktan ziyade doğum haritalarında başarılı sporcu işaretlerini aramaktan ibarettir. Zaten doğum saatleri bilinmediği için bazı tüyolar dışında hayatlarına dair yorum yapmak da mümkün değildir. 


Başarılı bir sporcu olmak için iki şey çok önemlidir: Satürn ve Mars


Satürn, disiplindir. Sabahın kör karanlıklarında kalkıp geç saatlere kadar yıllar boyunca  antrenman yapma disiplinidir. 


Mars ise hız, kuvvet, çeviklik, rekabet gibi unsurlardır. Ne kadar disiplinli olunursa olunsun sporcu için şart becerilerdir.
 


Yuzuru Hanyu 7 Aralık 1994 Sendai, Japonya doğumlu. Doğum saatini gelişigüzel yazdım sayılır. Paten kaymak gibi konular 3.eve ait olduğu için 3.ev kuzey düğümünü, Yuzuru'nun özel hayatı çok kapalı olduğu için 4.ev yoğunluğunu ve geçen yıl yaşadığı sakatlığı 6/12 tutulmalarına uygun gördüm sadece. Yine de bu üzerine uzun düşünmediğim bir tahmindir. Zaten konumuzla ilgisi de yoktur. 


Lahiri ayanamsası baz alınarak hazırlanmış vedik doğum haritası aşağıdaki gibidir. 
  





















Yuzuru Hanyu'nun Satürn'ü Kova burcunda. Mooltrikona (rahat olduğu) burçtadır. Bu da disiplini ve sorumluluklarını bıkmadan uzun süre devam ettirebilme becerisi sağlar. 


Mars'ı ise Aslan burcunda, dost olduğu bir burçta. Ama bundan da önemlisi Aslan'daki Mars'ı ile Akrep burcundaki Güneş'i birbirini karşılıklı ağırlamaktadır. Buna vedik astrolojide parivartana ismi verilir. Yani Akrep Güneş'le Aslan Mars adeta yer değiştirir. Mars'ı Akrep gibi; Güneş'i de Aslan gibi çalışır. Yuzuru'nun iyi sporculuğunun yanı sıra popülerliği de Aslan gibi çalışan Güneş'inden  gelmektedir. 


Terazi'deki Venüs'ü mooltrikonadır (rahattır). Artistik bir sporla uğraştığı için artistik becerilerini de bu sağlıyordur. Venüs'ün yanındaki Kuzey Ay Düğümü (Rahu) artistik becerilerini daha da çoğaltır ki zaten artistik becerileri teknik becerilerinin daha önünde olan bir sporcudur. 


Akrep burcunda Jyestha yıldızındaki Güneş ve Merkür'ü de hırsını ve rekabetçiliğini açıklayabilir. 


2019'daki Dünya Buz Pateni şampiyonluğunu favori Yuzuru'dan alan Nathan Chen'in haritasında da Satürn düşük olduğu Koç'ta ve fakat tam karşı evinde, Terazi burcunda Mars'ı var. Bu da karşılıklı ağırlama ile Satürn'ü adeta yücelmiş Terazi'ye; Mars'ını da mooltrikona Koç'a benzetir. 




Başka ünlü sporcuların doğum günlerinden de kuvvetli Satürn ve Mars'ın izlerini bulabiliriz. 


Muhammed Ali'nin de Satürn'ü düşük olduğu burç olan Koç'ta ama Oğlak'taki Güneş'iyle birbirlerini karşılıklı ağırlamakta. Böylece yücelen bir Güneş'i ve kuvvetli bir Satürn'ü oluyor. Yücelen Güneş de popülerlik sağlıyor. Muhammed Ali'nin Mars'ı da mooltrikona olduğu Koç burcunda. 


Dünyaca ünlü eski efsane futbolcu Pele'nin de Satürn'ü Koç'ta. Güneş'i ise Terazi'de. Karşılıklı ağırlamada ikisi de yücelmekteler. Bu da hem disiplinli hem de popüler olmayı sağlar. Pele'nin Başak burcundaki Mars'ı da Akrep burcundaki Merkür'üyle karşılıklı ağırlanıyor ve Mars'ı da Akrep gibi rahat, Merkür'ü de Başak gibi zeki çalışıyor.
 


Naim Süleymanoğlu'nun da Terazi Mars'ı ile Oğlak'taki Venüs'üyle karşılıklı ağırlamada Oğlak gibi yücelime geçer. Ünlü motorsiklet yarışçımız Kenan Sofuoğlu'nun da Terazi'de yücelmiş bir Satürn'ü ve Akrep'te kendi burcunda bir Mars'ı var. 


Mars hangi burçta olursa olsun yanındaki düğümler de kişiyi ekstra hırslı, çevik, hızlı veya kuvvetli yapabilir. Pele'nin, Serena Williams'ın, Michael Jordan'ın Mars'larıyla kavuşan kuzey ay düğümleri mevcut. Mars'ın yanındaki Rahu, kısa süreli kuvvet, hız için; Ketu ise uzun süren tempolu müsabakalar veya alet/makine kullanılan müsabakalar için kuvvetli bir etkidir. Motor sporcumuz Kenan Sofuoğlu'nda Mars ve Ketu da kavuşumdadır. 


Bu durumda 'bahsi geçen sporcularla aynı gün doğan kişiler neden dünya çapında sporcu olmuyorlar?' sorusunun cevabı ise doğum saatinde saklıdır.



Not: Tabii ki astrolojide her konuda olduğu gibi bu konuda da tek etkiden büyük çıkarımlar yapılamaz. Satürn ve Mars'ın kuvvet derecesi her şeyi açıklamaz. Hangi evde ve hangi gezegenlerle görünüm yaptıkları ve alt haritalarda (varga) ne durumda oldukları da önemlidir. 


Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com








Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder