2018 Venüs Gerilemesi

Venüs, çok klasik manada Jüpiter’den sonra şans ve rahatlık getiren bir gezegen olarak tanınır. Venüs, aşkın, zarafetin, güzelliğin, romantizmin gezegeni diye de bilinir. Duruma göre hayatımızı kolaylaştırabildiği gibi duruma göre zorlaştırabilir de. Venüs’ün hayatımıza ne kadar destek veya köstek olduğu Venüs'ün burcuna, yükselen burcumuza, Venüs’ün yükselen burcumuzun yöneticisiyle ve diğer gezegenlerle olan ilişkisine göre değişir.


Kişinin kendi yaralarını sarmayı, dişi enerjisini kullanmayı, dünyevi tatminler yaşaması için doğru kararları alabilmeyi, sevme, sevilme ve rahat etme kapasitesini anlamayı gerektiren durumlarda Vedik astroloji Venüs’e, yani Venüs’ün bulunduğu burca, Venüs’ün bulunduğu eve ve girdiği görünümlere danışır.

Venüs’ün transitleri, özellikle de geriler durumdaki transitleri önemli zamanlara işaret eder. Venüs yaklaşık 1,5 yılda bir 40 gün kadar geriler. 


Venüs gerilemesi sorunlu mudur? 

Gerileyen gezegenler gecikmelere ve geçmiş konuların yeniden gündeme gelmesine sebep olabilse de özellikle bir sorun çıkarıp çıkarmayacağı duruma göre değişir. Astrolojide çok net, istisnasız ve kısa cevaplar maalesef yoktur.

Astrolojide türlü ekoller vardır. Bizim coğrafyamızda en yaygını batı astrolojisi ve o başlık altında toplananlar olduğu için batı sistemine göre yorumlar yapsam da batı astrolojisinin vedik astrolojiyle çelişmeyen yanları oldukça fazladır. Çelişmeyenlerden biri de gerileyen gezegenlerin kuvvetlerine dair yorumlardır. Şöyle ki:

Vedik astrolojide Chesta Bala (Mesafe Kuvveti) isimli bir formülasyonla bir gezegenin kuvveti ölçülebilir. Bir gezegen Dünya’ya ne kadar yakın duruyorsa o kadar kuvvetlidir. Gezegenler gerilerken Dünya’ya çok yakındırlar. 

(Bu yüzden 2018 yazında gerileyen Mars'ı, bize çok yaklaştığı için rahatça görebildik. Türlü resimlerini rahatça çekebildik) 

İşte dünyaya (yani bize) yakın olmaları sebebiyle gerileyen gezegenlerin Chesta Bala’sı yüksektir. 


Bir gezegenin kuvvetli olması onun şanslı, ballı, şahane olması anlamına gelmez. Venüs, Jüpiter gibi şanslı, uğurlu (benefik) gezegenler kuvvetliyken daha da pozitif katkıları olurken; Mars ve Satürn gibi zararlı, sıkıntılı (malefik) gezegenler kuvvetliyken daha da zorlu olurlar.

Mesela, Venüs Terazi burcunda kendi evindedir. Terazi burcundaki Venüs'ün geri hareketli olması onun Chesta Bala’sını (mesafe kuvvetini) da artıracağından, Terazi burcunda gerileyen Venüs, gerilemesine rağmen oldukça iyi, hatta düz hareketinden bile daha iyi durumdadır. Çünkü şanslı bir gezegen bize (dünyaya) iyice yaklaşmıştır. 

Mesela Venüs, Başak burcunda ise düşüktür. Başak burcundaki Venüs’ün geri hareketli olması onun mesafe kuvvetini artıracağından, Venüs’ün Başak'ta ve ileri hareketli olmasına göre daha iyi bir durumdadır. Düşüklüğünün etkisi dünyaya yakınlığıyla azalmış, en azından 'idare eder' bir yere gelmiştir. Venüs hem Başak’ta hem de ileri hareketliyse (Dünya’ya uzaksa) en zor yerleşime sahip yerdedir.


Özetle, geri hareketlilik tek başına iyi ya da kötü değildir. Geri hareketlilik bilakis, kuvvetli bir gezegeni daha da kuvvetlendirirken düşük bir gezegenin zorluklarını da azaltabilir. 

Venüs, vedik astrolojiye göre 5 Ekim 2018 -16 Kasım 2018 tarihleri arasında Terazi burcunda geri hareketli olacaktır. Tabii ki geri hareketlilik yüzünden geçmişteki yarım kalmış konuların önümüze düşmesi mümkündür ama bu Venüs, kendi burcunda (Terazi) kuvvetli bir Venüs olduğu için geçmiş hataları düzeltmek anlamında oldukça iyidir. Batı astrolojisine göre Venüs sadece Kasım 2018'de Terazi burcunda geri hareketli olacak. Batı modeline göre ilerliyorsanız Kasım ayının ilk iki haftası geçmiş hataları tamir etmek adına şanslı bir dönem olacaktır. 


Doğum haritasında Venüs'ü geri hareketli olanlar Venüs gerilemelerinden daha mı az etkilenir? 

Doğum haritasında herhangi bir burçta, herhangi bir evde, herhangi bir yönde beliren Venüs'e göre bir Venüs kodumuz vardır. Bu kodla dünyaya gelmişiz ve bu koda göre hayatımızı idare ederiz. Bu koda göre bir normalimiz vardır. Herkesin normali de diğerlerine göre farklı olsa da kendine göre alışık olduğu bir ritimdir. 

Venüs'ün gerileme zamanlarında Venüs'ün kodumuza göre alışageldiğimiz ritmi değiştiğinden bu değişimden etkileniriz. Doğum haritasında Venüs'ü geri hareketli olan kişinin kendi normali de geri hareketli olmayanın kendi normali de değişmiştir. O yüzden bu 'değişik' enerjiye ayak uydurmakta herkes sıkıntı yaşayabilir. 




Yeşim Arpat
yesimarpat@gmail.com












Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder