Astrolojide Sinastri ve Çiftlerin Uyumu

Çiftlerin birbirleriyle uyumunu astrolojik açıdan yorumlayan onlarca yöntem var. Batı astrolojisinde sinastri denen yöntemde iki kişinin doğum haritası üst üste iki çember halinde konar. Her kişinin gezegenlerinin diğer kişinin gezegenleriyle yumuşak veya sert açılar yapmasına ve gezegenlerin birbirlerinin 'zor' veya 'kolay' evlerine düşmesine göre bir uyum kararına varılır. 

Bu yöntemi reddetmesem de bunu yüzeysel bulduğumu ve çiftlerin herhangi bir sorunsuz anında birbirleriyle muhabbetini ölçme seviyesinde işe yaradığını düşünürüm. Oysa bazı çiftler gerçekten sorundan başını kaldıramaz. Bazıları birbirlerini sürekli yanlış anlar. Bazıları bir türlü bir araya gelemez. Bazıları da zamanla birbirine saygısını yitirir. Beraberlikler de genellikle, farklı zevklere sahip olmak yerine bu sebeplerden biter.

Vedik astrolojisinin 12 adet beraberlik sorunları (kuta) kategorisi vardır. Bunlardan bazıları diğerlerine göre oldukça önemlidir. Bu yazımda önemli bulduğum bazı sorun tiplerinden bahsedeceğim. Yazıyı yavaş yavaş tamamlama niyetindeyim. Yazıyı eksik bulduysanız  henüz tamamlanmamış olduğundandır :)

BERABERLİK ENGELİ (VEDHA KUTASI) 

Beraberliğinize engeliniz olduğunda her beraber olduğunuzda hayatınızda bir sorun çıkar ve ayrı düşmek zorunda kalırsınız. Bu sorunlar kendini aile draması, para sorunu, eski sevgililerin beraberliğinizi karıştırması, hastalıklar, birbirinizden ayrı şehire/ülkeye yerleşmek zorunda kalmak gibi çeşitli dış sebeplerle kendini gösterebilir. Çok sık rastlanmasa da engelin varlığı dikkat çekicidir. Çiftlerin kişilikleri birbirine çok uysa da adeta birbirlerinden uzağa itilirler.

Aşağıdaki tabloda bu engelin hangi burçlar arasında ve hangi derecelerde olduğunu bulabilirsiniz. Örneğin ilk satırı şöyle okumalıyız:

Batı yöntemine göre Ay burcu 27 derece Koç'ta olan AYŞE 1 nolu Ashwini nakşatrasına aittir. Ashwini nakşatrasındaki kişiler 18 nolu Jyestha nakşatrasıyla engellidir. AYŞE, 22 derece Yay burcunda Ay'ı olan, 18 nolu Jyestha nakşatrasından bir kişiyle beraber olmak istediğinde elinde olmayan türlü engeller ortaya çıkar ve ilişkisinin devamlı huzursuz bir gündemi olur. 





SAYGI ENGELİ (STRİİ-DİİRGHA KUTA)

Bir sinastri haritasında yukarda bahsettiğim Beraberlik Engeli yoksa ilk baktığım engel Strii-Diirgha'dır. Bu da uzun sürmesi umut edilen bir ilişkinin olmazsa olmazlarındandır. 

Çiftlerin uzun vadede birbirlerine saygılarını yitirmemeleri için kadının ve erkeğin kendi doğalarına uygun davranması gerekir. Bir ilişkide erkek verici ve ilk adımı atan olmadır. Bu, erkeğin muhakkak varlıklı olması, kadınına bakması ve her işi üstlenmesi anlamında değildir. Doğası gereği erkek, başlatıcıdır, yol açıcıdır. Vericidir. Kadın da bu yolda ilerlerken erkeğin sunduklarını kabul eden ve bunları değerlendirendir. Dişilik alıcılıktır. Erkek, kadına/yuvasına sundukları takdir edilsin ister. Kadın da duyguları gözetilsin, sunduklarıyla değil, varlığıyla takdir görsün ister. 

Bu durumu çok cinsiyetçi bakışla ele almamanızı öneririm. Bu bakışla ele almayı tercih ederseniz de Vedik metinlerin binlerce yıllık olduğunu ve zamanın ruhuyla ele alındığını unutmayınız. Bunu günümüze uyarlamakta da elbette bir sakınca yoktur. 

Strii-Diirga uyumsuzluğu olan çiftlerde kadınla erkek adeta rol değiştirmiştir. Kadın, ilişkiyi başlatmış, ilişkinin ilerlemesi için türlü yollar açmış, kondurmuş, kaldırmıştır. İlişkinin ve sonrasında gelen yuvanın/ailenin her adımını planlayan ve bunları hayata geçiren kadın olmuştur. Erkek ise bütün bu süreçte takdir görmediğini düşünebilir. Erkek, karısına hep destek olmuş bir erkek de olabilir ama karısı için yapmayı düşündüğü her şeyi karısı önceden yapmıştır bile. Bu ilişkiyi yıllara uzattığımızda bir noktada kadın her şeyi yapan olmaktan bıkıp, duyguları gözetilsin ihtiyacıyla söylenmeye başlayabilir. Erkek ise bu söylenmeleri takdir edilmediğinin de hissiyle dırdırcı bulabilir. Günün sonunda elimizde sevilmediğini düşünen bir kadın ve dırdır yediği için yine sevilmediğini düşünen bir erkek vardır. 

Strii-Diirgha engelinin hikayesi eminim ki bir çoğunuza tanıdık gelmiştir. Bu engel ilişkilerin neredeyse yarısında mevcuttur. Oldukça yaygındır. Kadın saçımı süpürge ettim diye dövünür. Erkek de dırdır eden bir karısı olduğunu düşünür. 

Bu arada bu engel kadının çok becerikli ve akıllı ya da erkeğin çok beceriksiz ve tembel olması yüzünden gelişen bir durum değildir. Kadının erkekten daha çok kazanması veya daha yüksek statülü işler yapmasıyla da alakalı değildir. Bu durum, bu ikilinin beraberliğinden ortaya çıkan bir durumdur. Aynı kadın başka bir ilişkide duyguları daha gözetilen taraf olabilirken erkek de sundukları takdir edilen biri olabilir. 

Bu engele sahip ve öyle ya da böyle evliliklerini sevilmediklerini düşünerek sürüren çok çift vardır. Bu başlı başına bir boşanma sebebi de sayılmaz ama bir huzursuzluk sebebi olduğu aşikardır. 

Bu engel astrolojik olarak erkeğin Ay'ı ile kadının Ay'ı arasındaki mesafeyle alakalıdır. Strii Diirga engelinin olmaması için kadının Ay'ı, erkeğin Ay'ından kaba hesapla en fazla 6 burç ötede, ya da net hesapla en fazla 14 nakşatra veya 180 derece ötede olmalıdır. Hesaba hep erkeğin Ay'ından başlarız. 

Örneğin, Ay burcu Terazi olan bir erkek, Ay burcu Oğlak olan bir kadınla bu engele çarpmaz. Oğlak, Terazi'den sonraki 4.burçtur. 6 burç ve daha altı mesafe, strii-diirgha engeli yaratmaz. Bu cümle sadece bu engele hastır. İlişkilerinde başka engeller/meseleler elbette olabilir ama Strii-Diirgha engelleri olmaz. 

Örneğin Ay burcu Balık olan bir erkek Ay burcu Koç olan bir kadınla bu engele takılmaz. Ama Ay burcu Koç olan bir erkekle Ay burcu Balık olan bir kadın engellidir. Zira erkekten itibaren saydığımızda bu ikili arasında 12 burç vardır. 

Yukarıdaki listedeki nakşatralarla ilerlersek 4 nolu Rohini nakşatrasında Ay'ı olan bir erkek, 4+14=18 nolu Jyestha nakşatrasına kadar Ay burcuna sahip olan bir kadınla bu engele çarpmaz. 18 nolu Jyestha dahil değildir. 17.nakşatra sonuna kadar uyum geçerlidir. 

Yine mesela 20 nolu Purva Ashadha nakşatrasında yerleşmiş bir Ay'a sahip bir erkek 14 nakşatra ötede 7 nolu Punarvasu'ya KADAR (Punarvasu dahil değil) olan nakşatralarda Ay'ı bulunan bir kadınla beraberliğinde bu engele çarpmaz.  



İP ENGELİ (RAJU KUTA) 

'Bir ileri iki geri' diye tabir ettiğimiz türden beraberliklerde İp Engeli bulunabilir. İp'ten kasıt çiftin birbirine çeşitli yerlerinden iplerle bağlı olması ve birisi düştüğünde, diğerinin onu kaldıramadan, aralarındaki ip yüzünden kendinin de düşmesidir. Bu durumdaki çiftler küçük meselelerden büyük sarsıntılar yaşayabilir. 

Yukarıda bahsettiğim Strii-Diirgha engeliniz YOKSA İp Engeliniz de yok hükmündedir. Strii-Diirgha engeliniz varsa şayet İp engeli de ekstra yorucudur. 

Bu engelin Ayak, Kucak, Boyun, Karın, Kafa olarak kategorileri vardır. Çiftlerin bu engele takılmamaları için AY'larının aynı kategoriden olmamaları gerekir. Çiftler arasında bu engelin olup olmadığını anlamak için yukarıdaki listeyi kullanabilirsiniz.

Ayak: Ashvini, Ashlesha, Magha, Jyeshtha, Mula, Revati.
Kucak: Bharani, Pushya, Purva Phalguni, Anuradha, Purva Ashada, Uttara Bhadrapada
Boyun: Rohini, Ardra, Hasta, Swati, Shravana, Shatabisha
Karın: Krittika, Punarvasu, Uttara Phalguni, Vishaka, Uttara Ashada, Purva Bhadrapada
Kafa: Mrigashira, Chitra, Dhanishta

Ayak engeli beraberliğin ortak hedeflerini azaltır. 
Kucak engeli beraberliğin genel olarak maddi kısmetini azaltır. 
Boyun engeli kadının ruh/beden sağlığını azaltabilir.
Karın engeli çocuk sahibi olmakta veya çocuklar yüzünden huzursuzluk verebilir. 
Kafa engeli erkeğin ruh/beden sağlığını azaltabilir.

Örneğin: 
Ay burcu Batı takvimine göre 3 derece Başak burcunda olan biri (yukarıdaki listeden bakınca) 10 nolu Magha nakşatrasına aittir. 
Bu kişi, Magha nakşatrasının (aşağıdaki kategoride) ait olduğu AYAK kategorisinden birinde Ay'ı olan bir eşle beraber olduğunda bu ilişki hedefsizleşir. Çiftler beraber olduğunda amaçsızca gezinebilirler. Çok yer değiştirebilirler. Beraberce bir yerde tutunamayabilirler.


Yeşim Arpat






Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

3 yorum:

  1. Merhaba
    Ben sevgilim ile sinastri uyumu nasıl bir geleceğimiz olur mu? Bu birliktelik geçici bir heves mi yoksa bir ömür boyu sürer mi merak ediyorum.
    Ben 24.10.1983 saat:19.30 da İstanbul Bakırköy de doğdum
    Sevgilim de 19.06.1966 saat:02.22 de istanbul Beykoz da doğmuş
    Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar ben kız arkadaşımla sinastri uyumumuzu merak ediyorum internette testini yaptım ama açıkcası pek bişey anlamadım benim burcum balık onun burcu ise yengeç güneş burcu olarak çok uyumluyuz benim doğum tarihim 20.02.2004 rize doğumluyum yükselenim aslan kız arkadaşımın ise 15.07.2004 İstanbul doğumlu saat kaçta doğdu bilmiyorum aramızdaki uyum güzel mi veya kötü mü kötüyse bu ilişki bozulacak mı çok kafama taktım bilgilendirirseniz mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  3. Diyelim ki benim Ay burcum 18" Koç ve onun ki;1" Akrep
    Bu durumda akrep 7.Burç saygı engeline çarpar mı?

    YanıtlaSil