Jüpiter Açar; Satürn Korur

Mitolojide Jüpiter, tanrıların kralıdır; cenneti ve yeryüzünü zorbalıkla ele geçiren bir ırkı imha eden bir tanrıdır. Kulağa ilginç gelse de bilimsel teori bu tarihsel kurguya adeta destek vermektedir. Güneşin etrafında dönen en ağır ve en büyük nesne olan Jüpiter, tıpkı mitolojide olduğu üzere güneş sistemindeki en baskın gezegen olarak gezegenlerin efendisi gibi düşünülebilir. Mitolojide Satürn, Jüpiter'in babasıdır. Düzen kuran ve koruyandır. 

California Institute of Technology’den gezegen bilimcisi Konstantin Batygin ve astrofizikçi Greg Laughlin’in araştırmasından Jüpiter olmasaydı Dünya'nın da var olamayacağını anlıyoruz. Araştırmayı anlamak astrofizikçi olmayan birisi için oldukça güç ama anladığım kadarıyla Güneş sisteminde bugünkü gezegenler her zaman bugünkü hallerinde ve bugünkü yörüngelerinde değillerdi. Yıldız sistemlerinde bir gezegenin yörüngesi dışına çıkarak kaotik hareketler yapması mümkün. İşte Jüpiter de milyarlarca yıl önce yörüngesinden çıkarak Güneş’e doğru yürüdü. Bir süre sonra Satürn, Jüpiter'in peşinden gitti. Bu yürüyüşlerine bilim insanları Grand Tack (Büyük Volta) ismini veriyor. 

Jüpiter’in büyük voltasından evvel Dünya’nın bulunduğu yerlerde (Güneş’e Jüpiter’den daha yakın duran gezegenlerin olduğu bölgede) üzerinde hayat olmayan, büyük ve gazlarla çevrili kayalık gezegenler vardı. Sonra Jüpiter ve Satürn buralara gelerek, eski ve yaşamsız gezegenleri yok ederek Dünya gibi görece daha küçük gezegenlerin yolunu açtı. Bu yol açıştan sonra da Satürn, Jüpiter’i geriye, arkalara doğru, şimdiki yerine doğru çekti. 





















Dünya oluşmadan evvelki güneş sistemindeki gezegensel oluşumlardan kalan artıkların çoğunu sistemin dışına atarken bir kısmını da henüz oluşan dünyamıza doğru atan Jüpiter, bu sayede şimdi okyanuslarımızı oluşturan suyu, yine fırlattığı bir asteroit (büyük meteor) sayesinde Dünya’ya ulaştırdı.  Jüpiter hala birçok asteroitin çobanlığını yapmaktadır. Bunları zaman zaman uzayın boşluklarına yollamaya devam etmektedir. 66 milyon yıl önce de fırlattığı asteroitlerden biri Dünya’ya çarparak dinozorların yok olmasına sebep olmuş olabilir. Bu sayede memeliler ve insanlar Dünya’da var olabilmiştir. Jüpiter’in o meşhur asteroit çobanlığı olmasaydı bugün insanlık var olmayabilirdi.

Bu bilimsel teori, mitolojiyle ve de astrolojinin Jüpiter ve Satürn’e yüklediği anlamlarla şaşırtıcı biçimde örtüştüğü için ilgimi çekti. Jüpiter, karar verdi, yolları temizledi. Bereket (su) bıraktı. Mitolojide Jüpiter’in babası sayılan Satürn ise bu becerikli oğlunu gidip Güneş’in dibine girip kendini ve diğer her şeyi yakıp yıkmadan, ortamın bereketini kaçırmadan tuttu kolundan uzaklaştırdı. 


yesimarpat@gmail.com







Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder