Durağan Gezegenler ve Gölge Dönemleri

Gezegenler gerilemeden hemen önce ve gerilemesini bitirdikten hemen sonra bir süre 'durağan' döneme girseler de aslında hiçbir zaman tamamen durup kalmazlar. Yani gerçek anlamda durağan olmazlar. 

Bir gezegen gerilemeden önceki günlerde hızını gittikçe azaltır. Adeta U dönüşü yapmak üzere frene basar ama asla durmaz. Henüz geriye dönmüşken ve hala yavaşken gezegene geri hareketli durağan denir; henüz ileriye dönmüş ve hala çok yavaşken ileri hareketli durağan denir.

Bir gezegenin ne kadar süre durağan olduğu, gezegen aslında asla tam durmadığı için yoruma göre değişir. Bir gezegen ne kadar sık geriliyor ve ne kadar hızlı hareket ediyorsa o kadar az süre durağan kalır. Bu durumda Merkür de hem üç ayda bir gerilemesi hem de hızlı olması sebebiyle durağanlıktan çabuk çıkabilir.

Durağanlık Süreleri
Merkür, adeta hızlı bir yarış arabası gibidir. Çok çabuk yavaşlayıp çok hızlı hızlanabilir. Kolaylık olsun diye Merkür'ün bir gün kadar durağan olduğu söylense de bu konuda farklı bir yorumum var.  Merkür de dahil olmak üzere gezegenlerin gerilemelerini bitireceği noktaya 1 derece dakika (1°'nin 1/60'ı) kadar yaklaştıkları ve gerilemelerini tamamladıkları noktadan 1 derece dakika kadar ilerledikleri ana kadar geçen süreyi durağan kabul ediyorum.

Mesela Merkür, 20 Kasım 2019'da Türkiye saati ile 22:12'de batı astrolojisine göre 11°35'11" Akrep burcunda gerilemesini tamamlayacaktır.

Benim yorumumla Merkür, 20 Kasım 2019 öğlen saat 12'de, hala gerilerken, 11°36'11 Akrep burcuna geldiğinde geri hareketli durağan bölgesine girmiş ve gerilemesini tamamladığı 22:12'ye kadar da yaklaşık 10 saat boyunca geri hareketli durağan olacaktır.

Merkür, 22:12'de ileri hareketine başladıktan itibaren 11°36'11" Akrep burcuna geleceği 21 Kasım sabah 08:30 sularına kadar yaklaşık 10 saat kadar da ileri hareketli durağan olacaktır.

Yani Merkür gerilemesini bitirmeden önceki ve bitirdikten sonraki 10 saat boyunca durağan olacaktır.

Hızlı gezegen Merkür, gerileme öncesi ve sonrası 10'ar saatten toplam 20 saat durağan kalırken diğer gezegenlerin durağanlık süreleri farklılık göstermektedir.

Bu hesaba göre diğer gezegenler için durum şöyledir:
Venüs, gerileme öncesi ve sonrası 24'er saatten toplam 48 saat durağan kalır.
Mars, gerileme öncesi ve sonrası 1.5'ar günden toplam 3 gün durağan kalır.
Jüpiter, gerileme öncesi ve sonrası 3.5'ar günden toplam 7 gün durağan kalır.
Satürn, gerileme öncesi ve sonrası 4.5'ar günden toplam 9 gün durağan kalır.
Uranüs, gerileme öncesi ve sonrası 6.5'ar günden toplam 13 gün durağan kalır.
Neptün, gerileme öncesi ve sonrası 7.5'ar günden toplam 15 gün durağan kalır.
Plüton, gerileme öncesi ve sonrası 8'er günden toplam 16 gün durağan kalır.


Durağanlık ve gerilemelere yaşamdan bir örnek

Merkür özelinde gezegenlerin durağanlık ve gerileme süreçlerini randevuya yetişmek üzere otobüse binmek örneğinde açıklayabiliriz.

Merkür gerilemesi adeta mühim bir görüşmeye giderken yanlış otobüse bindiğinizi fark etmeye benzer. Hatalı bir davranışınız size vakit kaybettirmiştir ve artık bunu telafi etmeniz gereken acil adımlar atmanız gerekir.

Evden çıkıp otobüs durağına gittiğiniz ana kadar geçen süre, Merkür'ün gerileme öncesi gölge dönemine benzer.

Otobüs durağında otobüs beklediğiniz ve gelen yanlış otobüse bindiğiniz anlar geri hareketli durağanlığa benzer.

Yanlış otobüsteki yanlış istikamete yolculuk Merkür gerilemesi sürecidir.

Yanlış otobüse bindiğinizi anladığınız an ilk durakta inmek istersiniz. Otobüs hala yanlış istikamette hareketli iken yerinizden kalkıp otobüsün arka kapısı açılsın diye düğmeye basarsınız. Bu da Merkür'ün gerilemesine devam ederken durağan hale geldiği anlara benzer.

Otobüsten inme ve yetişmeniz gereken yere bundan sonra nasıl gideceğinize karar verme anları Merkür'ün ileri durağan dönemine benzer.

Randevunuza yetişmek için vaktinizin daraldığını fark edip randevu mekanına daha hızlı ulaşmak üzere taksiye binmek, belki de koşmak ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu da işte Merkür'ün ileri hareketine geçtiği günlerin hızı ve temposunu gösterir. Bu manada ileri durağan Merkür hızlı düşünülen, hızlı plan yapılan anlardır ve geri durağana göre daha dinamiktir.

Yanlış otobüse bindiğiniz noktaya tekrar vardığınız zamana kadar olan süreç Merkür'ün ileri hareketli gölge dönemine benzer. Bu noktaya kadar yanlış istikamette geçirdiğiniz yol ve zaman telafi edilmiştir.




Yeşim Arpat
yesimarpat@astrocevap.com

Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder