Nakşatralar 5: Mrigasira


Zodyakın en kararsız ama en meraklı ve merakının peşinden gitmek konusunda da en cesuru Batı astrolojisinde İkizler burcunun yaklaşık 17°20 ile Yengeç burcunun 0°40 derece arasına, vedik sistemde ise Boğa burcunun 23°20 ile İkizler burcunun 6°40 arasına isabet eden Mrigasira yıldız kümesidir (nakşatrasıdır). Bu derecelerde yükselene, Ay'a veya Güneş'e sahip olanlar meraklılıkları, araştırmacılıkları, kararsızlıkları, devamlı bir şeyler kaybetmiş de onu arıyormuş gibi halleriyle bilinirler. Mrigasira, ‘geyik’ ile sembolize edilir. Geyik sembolüyle aniden görünüp en ufak bir çıtırtıda aniden ortadan kaybolabilen, varlıkları çok sakin ve asil olan kişiler kast edilir. 

Bu nakşatranın yönetici gezegeni Mars’tır. 

Yıldız kümesinin ilk yarısında (vedik sistemde Boğa'da kalan kısmında) Venüs de devrededir. Bu kişiler için adeta Mars ve Venüs birleşmiştir. Bu yüzden yaratıcı tarafları daha belirgindir ve gönül ilişkileri de hızlı ve kaotik olabilir. 

Yıldız kümesinin ikinci yarısında (vedik sistemde İkizler'de kalan kısmında) Merkür de devrededir. Bu kişiler için adeta Mars ve Merkür birleşmiştir. Bu yüzden zihin faaliyetleri, konuşma ve yazmaları hızlıdır; hesap ve analiz yapma becerileri daha belirgindir. 

Mrigasira yıldızı için 'araştırma yıldızı' da denir. Bu kişiler devamlı bir şeyleri araştırır. Fiziksel olarak da hareketlidirler. Sık seyahat etmek, devamlı bir yerden bir yere gitmek isterler. Bir yerde rahat da olsalar uzun süre kalamayabilirler. 

Koleksiyon yapmayı severler. Koleksiyonlarının eksik parçası için de yollara düşebilirler.  Alışveriş yapmayı severler ama onlar için istediği ürünü, servisi bulmak hedef değildir; aramanın kendisi heyecan vericidir. Bu yüzden arayışları da alışverişleri de sonsuza kadar sürebilir. Aynı şeyi herhangi bir konuda da söyleyebiliriz. Genellikle işlerini bitirmek, sonuç odaklı olmak veya kararlı olmak manasında kuvvetli değillerdir. Süreçten aldıkları keyif onlar için daha değerlidir.  

Geyik ve ceylan farklı hayvanlar olsa da bizim kültürümüzde 'ceylan' sembolüne benzer anlamlar taşıyan bu yıldızın etkisindeki kişiler tıpkı bir ceylan gibi, yumuşak, barışsever, sakindirler. Genellikle tatlı bakan gözlere sahiptirler. Tıpkı ceylanlar gibi görme, işitme ve koku alma yetileri çok keskindir. Çok sorgulayıcıdırlar. Görünüşe asla aldanmazlar. İkna edilmeleri çok zordur. Çok güzel çocuklara sahip olmalarıyla bilinirler. 

Her nakşatranın olduğu gibi Mrigasira'nın da 4 ayağı vardır. 


1.ayak: Batı sisteminde 17°20 ile 20°40 İkizler (vedik sistemde ise 23°20 ile 26°40 Boğa) arasına denk düşer. Bu ayağın yöneticisi Aslan burcuna ait Güneş’tir.

Mrigasira’nın hem en lider ruhlusu hem de en artistik ve yaratıcı olanıdır. Diğer ayaklara oranla bu ayak daha sonuç odaklı ve sabittir. Sadece kapasitesinden fazla iş yüklenip sonra da bunları bitirmek adına çok zorlanabilirler. Kendilerini sanatla ifade etmeye yatkınlardır.
---

2.ayak: Batı sisteminde 20°40 ile 24°00 İkizler (vedik sistemde ise 26°40 ile 30°00 Boğa) arasına denk düşer. Bu ayağın yöneticisi Başak burcuna ait Merkür'dür. 

Mizah anlayışları gelişmiştir. Analitik ve pratiktirler. Maddi güvenliklerine odaklıdırlar. Edebiyat ve kültürel faaliyetleri severler.
---

3.ayak: Batı sisteminde 24°00 ile 27°20 İkizler (vedik sistemde ise 0°00 ile 3°20 İkizler) arasına denk düşer. Bu ayağın yöneticisi de Terazi burcuna ait Venüs’tür.  

Güzel bir yüze, güzel gözlere sahiptirler. Eğlenceli işlerle uğraşmayı severler. Lüks ve konfor yaratan, zarif objeleri satın almayı severler. Sanatçı ruhlu, sosyal, arkadaş canlısıdırlar. 

---

4.ayak: Batı sisteminde 27°20 İkizler ile 0°40 Yengeç (vedik sistemde ise 3°20 ile 6°40 İkizler) arasına denk düşer. Bu ayağın yöneticisi Akrep burcuna ait Mars’tır.    

Her nakşatranın 4.ayağı daha manevi, mistik, şefkatli, duygusal ve yardımsever ayağıdır; fakat maddi dünyada bu özellikler duygusal karmaşalara sebep olabilir. Bu ayaktaki Mrigasira da aşırı sorgulayıcı, sırları açığa çıkarmak adına aşırı meraklı, her konuyu entelektüel bir zemine çekmek adına aşırı baskın ve manipülatif olabilir. 
 ----

Tabii ki her konuda olduğu gibi nakşatralarda da gezegenin yerleştiği ev, aldığı görünümler, vb bazı detaylar daha incelenmelidir.


Yeşim Arpat





Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder