Astrolojide Kuşatma

Özellikle horary (soru) astrolojisinde kullanılan kuşatma konsepti, doğum haritasında da geçerlidir. Doğum haritasında bir evin bir önceki ve bir sonraki evinde zararlı (malefik) gezegenlerin olması durumuna Papa Kartari Yoga ismi verilir. Zararlı gezegenlerle kuşatılmış bir ev, ablukadadır, başı beladadır veya zorlu düşmanlarına karşı teyakkuz durumunda olmak durumundadır gibi bir mantığı vardır. Zararlı (malefik) gezegenler: Güneş, Mars, Satürn, Kuzey Ay Düğümü ve Güney Ay Düğümüdür. 

Evlerden bağımsız olarak, gezegenler aynı burçta da kuşatma yapabilir. Örneğin Satürn, Venüs, Mars kavuşumunuz varsa, Venüs de Satürn ve Mars'ın arasında kalmışsa Venüs kuşatma altındadır denebilir. Ama bu yazımda sadece evlerin kuşatmasından bahsediyor olacağım. 


Örneğin; 6.evinizde Satürn, 8. evinizde Mars varsa 7. eviniz zararlılarla çevrilmiştir. Bu durumda evliliğin de dahil olduğu kişisel ilişkilerinizde huzursuzluklar vardır. 7. evinizde bir gezegen varsa o gezegen de kendinden bekleneni veremeyebilir. 

Ancak astrolojide hiçbir kural tamamen siyah veya tamamen beyaz mantığında düşünülmemelidir. Griler de muhakkak vardır. 

Griler nedir? Mesela:
  • Çevreleyen gezegenlerin yanında yararlı (benefik) gezegenler DE varsa kuşatmanız biraz rahatlar. Yukarıdaki örneğe dönersek 6.evinizde Satürn'le beraber Venüs, Jüpiter, Ay, Merkür gibi gezegenleriniz varsa kuşatmanın etkileri yok olmasa da azalmıştır. 
  • Zararlılarla kuşatılmış olan evinizin yöneticisi kuvvetliyse yine kuşatma rahatlamıştır. Zararlılarla çevrili olsanız bile onları bertaraf edecek kuvvetiniz / beceriniz de vardır anlamına gelir. Yine yukarıdaki örnekte 7.eviniz Yengeç burcundaysa ve yöneticisi Ay, kendini iyi hissettiği burçlardan birindeyse (Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak) ve/veya rahat evlerdeyse (1, 4, 5, 7, 9, 10) ve/veya Jüpiter'den görünüm alıyorsa Ay'ınız kuvvetlidir ve kuşatmanın etkisini azaltacak becerisi vardır.   
  • Zararlılarla kuşatılmış olan evinizin yöneticisi kuşatan gezegenlerle beraberse düşmanlarını tanıyor ve onların zarar vermesini engelliyordur.  Yine yukarıdaki örnekte kuşatılmış olan 7.eviniz Yengeç burcundaysa ve yöneticisi Ay da kuşatan gezegenlerle beraber 6 veya 8.evinizdeyse papa kartari yogasının zararlı etkisi azalacaktır. 
  • Zararlılarla kuşatılmış olan evinizdeki bir gezegen, kuşatan gezegenlerin olduğu burçlarda yüceliyorsa yine düşmanlarını tanıyor ve onların zarar vermesini engelliyordur.  Yine yukarıdaki örnekte kuşatılmış olan 7.evinizde diyelim Merkür olsun. Kuşatma yapan 6. veya 8.evler Merkür'ün yüceldiği Başak burcundaysa yoganın zararı yine azalır. 
  • Zararlılarla kuşatılmış olan evinizdeki bir gezegen, kuşatan gezegenlerden biriyle karşılıklı ağırlama içindeyse yine düşmanlarını tanıyor ve onların zarar vermesini engelliyordur.  Örneğin kuşatılmış olan 7.evinizde diyelim Terazi burcunda Merkür olsun. Kuşatma yapan 6. evinizde Başak burcunda bir Venüs varsa Terazi burcundaki Merkür ile Başak burcundaki Venüs birbirlerinin burçlarında, birbirlerini ağırlıyorlardır. Bu durumda da papa kartari yogasının zararları azalır. Bu örnekte Venüs, yararlı bir gezegen olarak kuşatmayı yapan değildir elbette. Kuşatma için 6.evde zararlılardan biriyle beraber yer alıyor olmalıdır. 



Not : Tek bir astrolojik etkiden büyük çıkarımlar yapmamalısınız. Doğum haritasındaki her etki tek tek bir şeyler ifade etse de bütünde çok farklı bir manaya gelebilir.






Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder