Astrolojide Bilinçaltı

Mutlu kelimesinin kökenini araştırmak isteyince ilginç bir bilgiyle karşılaştım. '-lu' yapım ekiyle 'mut' sahibi olarak evrildiğini sandığım köken hiç de böyle çıkmadı. Zaten eskiden bildiğim ama sonradan unuttuğum bir bilgiyle öz Türkçe kelimeler M harfiyle başlamazdı. Türkçe'de 'mut' diye bir kelime yoktu yani. 'Kut' diye bir kelime vardı ama 'uğur', 'bereket', 'talih' anlamına gelen. Belki de zamanla bir çeşitleme oldu da 'araba maraba' der gibi 'kutlu mutlu' dedik. Böyleyse oldukça tuhaf bir evrim geçirmiş bu kelime.

Bir diğer iddia da 'umut' kelimesindeki u'nun düşmesiyle mut'a gelinmiş olmasıydı.  Yani mutlu kelimesi, umutlu'nun u'sunu kaybetmiş hali olabilirdi. Böylece mutlu kişi, geleceğe pozitif bakan biri olabilirdi. Bu iddiayı daha çok sevdim aslında.

Zaten ilk iddiadaki gibi 'kutlu'dan türediyse, zengin veya şanslı kişilerin mutlu olacağına dair bir iddiası olurdu. Her zengin ve şanslı mutlu olmadığına göre, mutluluk galiba geleceğe dair umut beslemekten geçiyor.

Duygusal acıların çoğunun gerçeğimizle, yaşadığımız olaylarla alakası yoktur zaten. Yaşadıklarımızın beklentilerimize uymamasıyla alakası vardır. Beklentiler, çocukluktan, ailemizden, sosyal çevremizden etkilenerek bilinçaltına attığımız ve kendini hayaller, arzular, hırslar olarak gösteren fikirlerdir. Beklentilerimizin sonuçlarını da yine kodlandığımız biçimde 'iyi' veya 'kötü', 'başarılı' veya 'başarısız', 'değerli' veya 'işe yaramaz' olarak yargılarız.

Hint astrolojisine göre doğduğumuz anda geçmiş yaşamlardan bilinçaltında getirdiğimiz beklentilerimiz vardır. Bu beklentilerin neler olabileceğine dair Güney Ay Düğümünün (Ketu) ev yerleşimi bayağı bir ipucu verir. Güney Ay Düğümünün burç yerleşimi ise geçmiş yaşamlardaki beklentilere nasıl yaklaştığımızı işaret eder. Her vücuda geldiğimiz yaşamda beklentilerimizi ve beklentilerimize karşı tepkilerimizi geliştirmekle görevliyizdir. Yaşamlar boyunca karşılık bulamamış beklentilerimizi yük olarak taşıyıp dururuz. Bir noktada beklentileri bilinçaltından bilinç seviyesine çıkarabilirsek zihinsel ve duygusal acılardan kurtulabiliriz.

Hint felsefe sistemine ve reenkarnasyona inanmıyorsak bile en azından şu anki yaşamımızda öfke, hayal kırıklığı ve acılar içinde kaldığımız anlarda, beklentilerimizin ardındaki kodları fark etmek ve bunları daha farklı bir biçimde yeniden kurgulamak ise bizim elimizde.  


yesimarpat@gmail.com




Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder