Astrolojide Terapiler, Kürler & Bach Çiçekleri

Image resultRemedy’ler, yani kürler veya terapiler, astrolojinin de faydalandığı uygulamalardır. Mantra (zikir) ve doğal taş (gem) terapilerinin yanı sıra Bach Çiçekleri de astrolojinin tavsiye edebileceği terapiler arasındadır. Dr. Edward Bach 1930'larda bazı çiçekler ile duygu durumlarının bağlantısını keşfetmiştir. Bu bağlantısında 38 adet çiçek tanımlamış ve bu çiçeklerin özütlerinden oluşan homeopatik kürlerle 38 adet negatif duygu durumunu tedavi etmiştir. 

Olaylar ve durumlar karşısındaki farkındalığımızı değiştirmek olayları ve durumları değiştirmekten daha kolaydır. Zaten bizi mutlu veya mutsuz kılan şeyler olaylar ve durumlardan ziyade durumlarla farkındalığımızın veya tavrımızın örtüşmemesidir. Farkındalığımızı ve tavrımızı durumlarla örtüştürmek için daha az çaba veya daha az para gerektirdiğinden Bach Çiçekleri terapisi doğal taş ve mantra terapilerinden daha avantajlıdır. 


Aşağıdaki yazımda duygu durumlarımızın astrolojik bağlantısını ve duygu durumumuzu daha iyi yönetmek için hangi Bach Çiçekleri özütlerinden destek alabileceğinizi açıklıyorum: 


HERKESİN BİR SATÜRN'Ü VARDIR

Herkesin doğduğu anda gökyüzünün fotoğrafı niteliğinde olan bir doğum haritası vardır. Herkesin haritasında da bir Satürn vardır. Satürn kişinin dünyevi bilincini ruhani bilincinden ayırır. Hepimiz Tanrı’dan kopmuş enerjileriz gibi düşünebilirsiniz. Satürn de Tanrı ile aramızdaki duvarın temsilcisidir. Zira Satürn aslında gözün görebildiği en uzak gezegendir. Bu anlamda somut sınırlarımızı belirler. Satürn duvarı yüzünden, bu Tanrı'dan kopuşun, Tanrı'ya kavuşamayışın acısını yaşarız. Kendimizi boşlukta, kasvetli, üzgün, değersiz, yetersiz, reddedilmiş, vs hissetmemiz bu kopuş acısının tezahürüdür. Kişi, hayatta karşısına çıkan durumlara bu kopuşun acısıyla yaklaşırsa aradığı huzuru ve mutluluğu bulamaz.  Örneğin, kopuşunun acısıyla değersizlik hisseden kişi ne kadar güçlü, popüler, güzel ve zengin olursa olsun kendini yine de değersiz hisseder.

Satürn’ün doğum haritasındaki ev yerleşimi kopuş acısı karşısındaki hissimizi belirler. Bu his genellikle yoksunluk veya zayıflık hissidir. Yoksunluk veya zayıflık hislerinden kurtulmak için bazı alanlarda çok iyi, çok başarılı olmaya çalışırız, yani başka tavırlarla bu kompleksimizi bastırmaya çalışırız. Yoksunluk ve zayıflığı bastırmak amaçlı yöneldiğimiz konularda ne kadar başarılı olursak olalım, yine de bu hislerden kurtulamaz, tatmin olamayız. Ancak yoksunluk veya zayıflık hislerinden kurtulduktan sonraki girişimlerimiz bizi tatmin ve mutlu edebilir.  

Bazı kişilerin farkındalığı yüksektir. Uğraşılarının arkasında yatan sebebinin de farkındadırlar ve kendilerini daha iyi bir insan yapmak adına daha bilinçli uğraşır. Bu kişilerin genellikle kuvvetli Satürnleri vardır. Bazı kişilerse büyük hayal kırıklıkları, mutsuzluklar ve krizler yaşayarak, dibe vurarak farkına varırlar. Nitekim, manevi yoksunluğu dünyevi bir hedefle bastırmak her zaman başarısızlıkla sonuçlanır. Bu kişilerin genellikle zayıf Satürnleri vardır. Krizler de daha çok Satürn vurgusu olan (transit, dasa) dönemlerde ortaya çıkar.


SATÜRN EVLERDE

Image result
Satürn’ün evlere göre yerleşimi ne gibi his ve tavırlar içinde yoksunluğumuzu yaşayacağımızı gösterir. Bu his ve tavırlara uygun çiçek özütleri de aşağıda listelenmiştir:



Satürn 1. Evde: Yetersizlik hissi neticesinde gerçek potansiyelini kullanamaz. Ne kendi başına gelen ne de başkalarının başına gelenlerden yeterli dersler çıkaramaz. Hayat derslerinden yeterince faydalanamaz. Aynı hataları tekrar tekrar yapar. Geçmişi geride bırakmak iyidir ama dersler çıkarmadan defterleri kapamak iyi değildir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Chestnut Bud (Kestane çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Bir sonraki aşamada kişi gerçekte potansiyelinin yüksek olduğunu ve başarılı olabileceğini kanıtlamak amacıyla çok çalışabilir ve aşırı bir görev bilinciyle yaşayabilir. Kişi etrafındakilerin de büyük sorumluluklarını üstüne alarak yükünü iyice ağırlaştırır. Bir şeyi elde edebilmek için dur durak bilmeden çeşitli şeyler dener. Vazgeçmeyi bilmez. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Oak (Meşe çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

En krizli dönemlerinde aşırı eleştirir. Karşısındakini karalayarak kendisini daha iyi gösterdiğini sanır. Etrafındaki kişilerin iyi ve faydalı yönlerini göremez. Empatiden uzaklaşır. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Beech (Kayın çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 2. Evde: Güvensizlik ve değersizlik hissi neticesinde kendisine sunulan maddi/manevi değer karşısında suçluluk hisseder. Kendini başkalarından daha aşağıda görür. Yanlış giden şeyler için kendini suçlar. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Pine (Çam çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Maddi güvenliğine aşırı bağlanabilir. Çok malı/parası olursa kendini daha değerli hissedeceğini düşünür. Başkalarının maddi kazançlarını kıskanabilir veya hep kaçırılan maddi fırsatlardan yana pişmanlıkları olur. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Willow (Söğüt çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Krizli dönemlerinde hayatın ona verdiklerini sorgulamadan kabullenir. Şikayet etmez, sorgulamaz. Mutlu olmaya çalışmaz. Hiçbir şeyin bir önemi yoktur. Hiçbir şey için uğraşmaya da değmezdir. Oldukça kayıtsızdırlar. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Wild Rose (Yaban Gülü) özütü terapisi uygularsa hayattan keyif almaya ve gerçek bir neşeye kavuşabilir. 



Satürn 3. Evde: Bilgisi, zekası ve iletişim becerileri konusunda hissettiği zayıflığı neticesinde kararsızlık yaşar ve kimsenin onu anlamadığını düşünür. Sıklıkla başkalarının fikrine danışır. Sürekli akıl danışma ihtiyacı içindedir. Bu sebepten sıklıkla da fikir değiştirebilir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Cerato (Boynuzlu Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Çok inceler, çok analiz eder, çok detaylı planlar ve açıklarsa bilgi, zeka ve iletişim zayıflığını kapatacağını düşünür. Bu yüzden zihnini çok zorlar. Zihin yorgunluğu yaşar. Yaşadığı kötü olayları zihninde yaşamaya devam eder. Bazı fikirlere ve konulara aşırı saplanabilir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden White Chestnut (Ak Kestane Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Krizli dönemlerinde plan yapmaktan, karar vermekten vazgeçer. Geçmiş güzel günleri sıklıkla yad ederek nostalji yapar. Sürekli geçmişte yaşar. Çünkü en güzel günler artık geride kalmıştır. Gelecekten de umudu kesmiştir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Honeysuckle (Hanımeli Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Image result

Satürn 4. Evde: Başlangıç safhasında hissettiği sevgi yoksunluğu sebebiyle oldukça karamsardır. Sebepsiz yere çok hüzünlü, karamsar veya depresif olabilirler. Hiçbir şey günü aydınlatmaya yetmez. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Mustard (Hardal Otu Çiçeği) özütü terapisi uygularsa karanlık duygulardan azad olabilir.

Satürn iyi yönetilmemeye devam ettiğinde kişi herkes adına endişelenmeye başlar. Kendi içindeki boşluğu başkalarının hayatına müdahale ederek veya onların adına endişelenerek doldurur. Eşi işine sağ salim gidemezse, çocuğu okulda düşüp bir yerini yaralarsa diye endişelenir durur. Aslında olası şeylerdir bunlar ama olabilecek binlerce şey vardır. Her ihtimali bu kadar çok kafasında büyütmemesi gerekir. Bu durumlarda Bach çiçeklerinden Red Chestnut (Kızıl Kestane Çiçeği) özütü terapisi uygulaması onun yerli ama aşırı endişelerini dapıtacaktır. 

Krizli dönemlerinde sabrının sonundadır. Zorluklarını aşmak için hiçbir çaresi kalmamış gibidir. Bu yüzden içinde büyük bir boşluk vardır. Hiçbir şey iyi, keyifli, yaşamaya değer değildir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Sweet Chestnut (Tatlı Kestane Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 5. Evde: Başlangıç safhasında özgüven zayıflığı neticesinde kimseye ‘hayır’ diyemez. Sakin mizaçlıdır ve başkalarına yardımcı olmaktan memnundur. Başkalarına yardım edebilmek için kendini unutabilir. Bir süre sonra gönüllü yardımcılıktan çıkar ve başkalarının emir eri olabilir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Centaury (Peygamber Çiçeği) özütü terapisi uygularsa başkalarının uydusu olmaktan çıkıp kendi isteklerinin ve kendi misyonunun peşine düşebilir. 

Satürn iyi yönetilmemeye devam ettiğinde kişi herkes için en iyisini bildiğini düşünür. Çok becerikli ve güvenli olduklarına o kadar inanır ki herkes de onun yolundan, onun tarzıyla gitmelidir.  Hasta bile olsalar doktorlarına, hastabakıcılarına direktif verebilirler. Negatif etki aldığında fazla dominant olabilir ve güç/otorite kullanmayı severler. Kalpleri kazanmak yerine itaati önemserler. Pozitif etki aldığındaysa sevgi dolu ve bilge bir rehber olabilir. Negatif etkili durumlarda Bach çiçeklerinden Vine (Asma Çiçeği) özütü terapisi uygulaması onun pozitif taraflarını ortaya çıkarır.

Krizli dönemlerinde kıskançlaşabilir, çevresinden şüphe duyar ve intikamcı olur. Bunu da oldukça açık biçimde dümdüz ifade eder. Negatifliğinin sebebi ortada bunu gerektiren bir sebep olmasa dahi hissettiği sevgi eksikliğidir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Holly (Çoban Püskülü Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 6. Evde: Başlangıç safhasında adeta ruhu yorgundur. Süreklilik gerektiren işlerin takibinden yorulur. Uzun bir hastalıktan henüz çıkmış gibidir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Olive (Zeytin Çiçeği) özütü terapisi uygularsa bitkinliği azalabilir ve daha enerjik hissedebilir. 
Image result
Satürn iyi yönetilmemeye devam ettiğinde kişi efor sarfetmenin düşüncesiyle bile yorulabilir. Başlangıçta sarf ettiği eforlar onun enerjisini tüketirken bu aşamada gelecekteki eforların varlığı bile onu yormaya yetebilir. Kişi bu sebeple işlerini devamlı erteleme, öteleme eğilimindedir. Genellikle yapılması gerekenleri bir şekilde yapar ama fazladan bir küçük şeyi bile yapamaz. Negatif etkili durumlarda Bach çiçeklerinden Hornbeam (Gürgen Çiçeği) özütü terapisi uygulaması ruhunu ve bedenini şarj edecektir.  

Krizli dönemlerinde kişi kendini umutsuz ve çaresiz hisseder. Çaresizliklerine o kadar inanır ki cesaretlendirilmeye bile kulak tıkar. Basit bir hastalığı bile dermansızmış gibi yaşayabilir. Kendilerine uzatılan yardım elini tuttuklarında dahi aslında bunun işe yaramayacağını yardımcıyı iknaya çalışır. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Gorse (Karaçalı Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 7. Evde: Başlangıç safhasında Satürn kişiye sevgi eksikliği yaşatır ve terkedilmişlik hislerini yoğunlaştırır. Kişi aslında çevresine ve sevdiklerine karşı sevgi ve ilgi doludur ama bu sevginin ve ilginin karşılığını alamadığında sebepsiz bir kırgınlık yaşar.  Sevdiklerine karşı ilgisi ve korumacılığı bazen o kadar çoğalır ki bu durum sevdiklerini ona bağımlı yapabilir. Sevdiklerinin eksiklerini gidermek, sorunlarını çözmek çok hoşlarına gider. Sevdiklerini kendine bağımlı tutarak aslında içten içe terk edilmeyeceğine inanır. Bu aşamadaki kişinin Bach çiçeklerinden Chicory (Hindiba Çiçeği) özütü terapisi uygulaması kişinin koşulsuz sevgi verebilmesini sağlayarak kendini ve çevresini özgürleştirir. 

Satürn iyi yönetilmediğinde kişi özellikle de bir işin peşindeyken, meşgulken yalnızlığından hoşnuttur. Çevresinde ya kimse yoktur ya da çok az kişi vardır. Başkalarının hayatlarıyla ilgilenmez, başkalarının kendine dair yorumlarından da etkilenmez. Sakin ve bilge halleri vardır. Tavsiye sorana yardımcıdır ama kendilerine sorulmadan yardımcı olmazlar. Gururlu ve diktirler. Bu aşamadaki kişinin Bach çiçeklerinden Water Violet (Su Menekşesi Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.


En krizli dönemlerinde aşırı eleştirir. Karşısındakini karalayarak kendisini daha iyi gösterdiğini sanır. Etrafındaki kişilerin iyi ve faydalı yönlerini göremez. Empatiden uzaklaşır. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Beech (Kayın çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 8. Evde: Kimseye güvenemediğinden, duygusal güven problemi vardır. Bu sebeple de tanımlayamadığı korkular yaşar. Ortada hiç sebep yokken kötü, uğursuz şeyler olabileceği hissiyle yaşar. Bu hislerini çevresiyle paylaşmaktan da kaçınır. Genel olarak kaygılı bir insandır. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Aspen (Titrek Kavak Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Satürn iyi yönetilmediğinde kişi mutlululuk maskesi takarak birçok şeyi içinde saklar. Adeta hüzünlü bir palyaço gibidir. Sorunlarını en yakınları bile son dakikada öğrenir. Sıkıntılarını anlatması gerektiğinde de bunları mizahi biçimde ortaya döker. Sorunlarını önemsizleştirir ve geçiştirir. Yalnız kalmayı tercih etmez. Sosyalleşip eğlenebilir ancak yalnız kaldığında içindeki karanlık ortaya çıkar. İçlerindeki kasveti maskelemek adına aşırı alkol de alabilirler. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Agrimony (Kasıkotu Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Krizli dönemlerinde hayatın ona verdiklerini sorgulamadan kabullenir. Şikayet etmez, sorgulamaz. Mutlu olmaya çalışmaz. Hiçbir şeyin bir önemi yoktur. Hiçbir şey için uğraşmaya da değmezdir. Oldukça kayıtsızdırlar. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Wild Rose (Yaban Gülü) özütü terapisi uygularsa hayattan keyif almaya ve gerçek bir neşeye kavuşabilir. 



Image resultSatürn 9. Evde: Başlangıç safhasında kendini yetersiz veya işe yaramaz hisseder. Kendini işe yarar kılmak adına hayatında anlamlı bir şey yapmış olmak istese de bu anlamın ne olduğunu bir türlü keşfedemez. Hayatını daha anlamlı kılacağını düşündüğü işlere, projelere, kişilere yönelir ama bu işler ve kişiler de anlamın keşfi esnasında değişir durur. Kararsızdırlar ama bu kararsızlık iki somut şey arasında seçim yapamamaktan ziyade genel olarak ne yapmak istediğini bilmemek, hedefsiz olmaktır. Bu aşamadaki kişinin Bach çiçeklerinden Wild Oat (Yaban Yulafı Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Satürn iyi yönetilmediğinde kişi mükemmellik peşinde koşar. İdeallerini gerçekleştirmek uğruna hırs yaparken çevresine kendi ideallerini benimseyen insanları toplamak için azimli ve cesur davranır. Zihnini ve bedenini idealleri yolunda devamlı aktif tutarlar. Prensipleri ve ideallerinden ödün vermezler. Bazen ipin ucu kaçtığında fanatikleşebilir. Genellikle etrafının gelişimi odaklıdır. Bunun için de etrafındaki en zayıf ve en muhtaç kişiyle daha çok uğraşabilir. Bu aşamadaki kişinin Bach çiçeklerinden Vervain (Mine Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Krizli dönemlerinde plan yapmaktan, karar vermekten vazgeçer. Geçmiş güzel günleri sıklıkla yad ederek nostalji yapar. Sürekli geçmişte yaşar. Çünkü en güzel günler artık geride kalmıştır. Gelecekten de umudu kesmiştir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Honeysuckle (Hanımeli Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 10. Evde: Hayatta karşılaşabileceği durumlar karşısında hissettiği zayıflık onu çeşitli korkulara iter. Korkusunu net olarak tanımlayabilir. Genellikle hastalanmaktan, ölmekten, yalnız ve parasız kalmaktan korkabileceği gibi uçağa binmekten, seyahat etmekten, çeşitli hayvanlardan da korkabilir. Çok utangaç veya hassas olabilirler ve sosyalleşmekten kaçınabilirler. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Mimulus (Misk Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Satürn iyi yönetilmediğinde kişi yalnızlık korkusu sebebiyle etrafına yerli yersiz herhangi birilerini toplayabilir. Çevresini kalabalıklaştırsa da devamlı kendi hakkında, kendi büyük küçük her türlü problemi hakkında durmaksızın konuşabilir. Bu yüzden de insanlar ondan kaçmaya başlayabilir. İşte yalnızlık korkusu onu gerçekten de yalnız bırakmıştır. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Heather (Funda Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Krizli dönemlerinde sabrının sonundadır. Zorluklarını aşmak için hiçbir çaresi kalmamış gibidir. Bu yüzden içinde büyük bir boşluk vardır. Hiçbir şey iyi, keyifli, yaşamaya değer değildir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Sweet Chestnut (Tatlı Kestane Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Satürn 11. Evde: Başlangıç safhasında kişi kendinde sevmediği şeylere odaklanır. Bedeninde, kişiliğinde veya ruhunda pis, değersiz, zehirli bir şey varmış gibi gelir. Bu sebeple ellerini veya bedenini sık sık yıkayabilir. Sık traş olur. Hijyen takıntılı olabilir. Bir konuda daha iyi olmak adına çok takıntılı ve tekrarlı çalışmalar yapabilir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Crab Apple (Yabani Elma Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Satürn iyi yönetilmediğinde kişinin kendini mükemmel yapma çabası artar. Aşırı disiplinli ve aşırı kısıtlayıcı bir yaşam sürebilir. Eğlence ve tatilin işini, odağını veya ideallerini bozacağını düşünür. Bedeni, bünyesi, kişiliği, işiyle toplumda mükemmel bir örnek olmalıdır. Büyük idealler uğruna kendini feda etmeye hazırdır. Hedefe giden yolda çabalamakta bir sakınca elbette yoktur ama bu kişiler esneklikten yoksun ve takıntılı bir şekilde hareket ederler. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Rock Water (Kayalık Suyu) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.


Krizli dönemlerinde kıskançlaşabilir, çevresinden şüphe duyar ve intikamcı olur. Bunu da oldukça açık biçimde dümdüz ifade eder. Negatifliğinin sebebi ortada bunu gerektiren bir sebep olmasa dahi kendini yeterince sevmeyişi, sevilmeye layık hissetmeyişidir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Holly (Çoban Püskülü Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.



Image result
Satürn 12. Evde: Başlangıç safhasında yetersiz hissettiği durumlar karşısında kararsızlık yaşar. Genellikle ketumdur ve duygularını paylaşmaz. Kararsızlıkları muhakkak iki şey arasında olmak durumunda değildir. Kararsızlık yaşadığı seçenekleri genellikle çoktur ve çoğu da oldukça karmaşıktır. Bu kararsızlıklar mühim konularda olabildiği gibi ufak tefek önemsiz seçimler yapması gerektiğinde de kendini gösterebilir. Bu kararsızlık hali duygusal dalgalanmalara sebep olarak kişiyi bir an neşeli bir an depresif hallere sürükleyebilir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Scleranthus (Kınavel Çiçeği) özütü terapisi uygulaması kararsızlıklarını aşmada ve duygu durumunu dengelemede faydalı olur.

Satürn iyi yönetilmediğinde kişi kendini hayal dünyasında bulabilir. Sık sık gelecek güzel ve başarılı günlerin hayaliyle bir fantezi dünyasında yaşayabilir ve bazı gerçekleri göremez. Gündelik işlerine ve çevresinde olup bitene odaklanamaz. Enerjisi de azalmıştır ve uzun uzun veya sık sık uyuyabilir. Adeta ruh gibidir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Clematis (Ak Asma Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.

Krizli dönemlerinde hayata dair herhangi bir umudu ve inancı kalmamıştır. Ona umut vermek, onu cesaretlendirmek isteyen insanları da umutsuz vaka olduguna ikna eder. Ona göre çeşitli tedavileri denese bile bu boşa bir çabadır. Çünkü ruhu çok hastadır ve asla iyileşemez haldedir. Başına gelenleri başka/daha iyimser ve daha umutlu bir bakış açısıyla değerlendiremez. Dünyanın sonuna gelmiştir. Bu aşamada Bach çiçeklerinden Gorse (Karaçalı Çiçeği) özütü terapisi uygulaması yerinde olur.





Yeşim Arpat
yesimarpat@gmail.com



Sonraki YazıSonraki Kayıt Önceki YazıÖnceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum:

Yorum Gönder